Condimentele sunt utilizate des in bucatarie pentru a oferi un plus de savoare mancarurilor. Dincolo de aceasta aroma pe care o ofera preparatelor, trebuie stiut ca ele prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului.
• Scortisoara. Este utila pentru ameliorarea durerilor de artrita, scade nivelul zaharului din sange, al trigliceridelor, colesterolului "rau" si total, chiar si in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2.
• Chimenul. Acesta este bogat in magneziu si fier, fiind utilizat cu succes in cazul unor afectiuni digestive. Totodata, avand si proprietati antiseptice, chimenul este indicat si pentru tratarea racelilor.
• Rozmarinul. Uleiul de rozmarin are un efect de intinerire, mentine elasticitatea pielii si stimuleaza cresterea parului.
Totodata, planta este utilizata pentru ameliorarea disconfortului gastric si durerilor de cap, dar contribuie si la buna functionare a ficatului.
• Cuisoarele. Proprietatile lor curative sunt cunoscute de secole, ele fiind ideale pentru calmarea durerilor de dinti, pentru vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulenta si accelerand metabolismul.
Totodata, acestea sunt indicate in cazul infectiilor respiratorii.
• Frunzele de dafin. Sunt un remediu eficient in caz infectiilor respiratorii si pentru combaterea respiratiei urat mirositoare. In plus, frunzele de dafin sunt un antibiotic natural, avand si puternice efecte antiinflamatorii.
De asemenea, cu ajutorul frunzelor de dafin se poate reduce nivelul glicemiei.
• Semintele de susan. Datorita continutului ridicat de grasimi mononesaturate, semintele de susan scad nivelul de colesterol rau LDL si iti curata vasele de sange de sedimentele grase, protejand inima de boli precum ateroscleroza si imbunatatind circulatia sangelui.
• Piperul negru sau rosu. Este excelent in caz de raceala, acestea avand proprietati antibacteriene, fiind o sursa buna de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina K.
Piperul este adaugat in tonicele folosite pentru vindecarea racelilor si tusei.
• Oregano. Este foarte bun in ameliorarea simptomelor sinuzitei. De asemenea, este o sursa bogata de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi Omega-3.
• Cimbrul. Este benefic in ameliorarea astmului, a infectiilor respiratorii recidivante, in laringita, faringita, amigdalita, infectii renale, sinuzita, gingivita. Cu toate acestea, femeile insarcinate nu ar trebui sa-l foloseasca deoarece poate creste riscul unui avort spontan.
• Crusinul. Si acesta poate creste riscul unui avort, deoarece favorizeaza aparitia contractiilor.
• Sofran. Cantitati mai mari de sofran pot provoca contractii uterine, care ar putea duce la avort spontan.
Evita amestecurile cu denumiri generale precum condimente pentru carne. Este posibil ca aceste tipuri de amestec sa contina si unele substante chimice, de aceea mai bine le folositi individual.
Nu amesteca aspirina cu mancaruri care contin curry. Inainte de a lua o tableta de aspirina, ai grija sa nu consumi si alimente care contin aceasta substanta in mod natural, precum: curry, turmeric, chimen, boia de ardei, cimbru sau rozmarin.
Rozmarinul este contraindicat in timpul sarcinii, fiindca poate cauza gastroenterite puternice.