Este stiut faptul ca un consum exagerat de zahar poate avea efecte nocive asupra sanatatii. Mai exact, acesta poate favoriza riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, a ridurilor si o crestere a riscului de a dezvolta sau de a intretine candidoza.
Mai mult, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul caloric zilnic din zaharuri ar trebui sa fie de 5% din totalul caloriilor si sa nu se depaseasca cinci lingurite de zahar pe zi.
Zaharul rafinat - care se regaseste in aproape toate produsele industriale, fie ca este vorba despre dulciuri sau despre alte sortimente de alimente - are un efect nociv asupra corpului atunci cand este consumat in cantitati exagerate.
• Favorizeaza dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Mai exact, un consum exagerat de zahar poate creste riscul aparitiei cancerului de colon, de prostata si al celui de san in cazul femeilor, nenumarate studii demonstrand acest lucru.
• Contribuie la aparitia ridurilor, determinand imbatranirea precoce a tenului. Pielea imbatraneste mult mai repede atunci cand consumi o cantitate mare de zahar rafinat.
Odata ajuns in organism, zaharul declanseaza un proces natural, care poarta numele de glicare, moleculele de zahar influentand actiunea colagenului si a elastinei, doua dintre substantele esentiale pentru ca pielea sa-si pastreze aspectul tanar.
Efectul de imbatranire al pielii va fi cu atat mai vizibil cu cat consumi mai mult zahar rafinat.
• Creste riscul instalarii depresiei. Altfel spus, la nivelul creierului, zaharurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Sunt studii care sustin ca persoanele care au obiceiul de consuma multe dulciuri prezinta un risc crescut cu 60% de a suferi de depresie.
• Poate provoca aparitia candidozei. Un consum exagerat de zahar duce la dezechilibrarea florei intestinale, favorizand dezvoltarea infectiilor fungice, in special a celei cu Candida albicans.
• Riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral este semnificativ crescut printr-un consum exagerat de zahar, deoarece are loc ingrosarea peretilor arterelor inimii.
• Predispune la instalarea diabetului zaharat. Zaharul induce productia rapida a insulinei, determinand hiperglicemie, si astfel are loc epuizarea functiei pancreasului endocrin.
Totodata, persoanele care au tendinta de a consuma zilnic dulciuri pot ajunge destul de usor sa-si depaseasca greutatea normala, devenind astfel supraponderale.
• Afectarea articulatiilor. Acestea pot suferi o serie de probleme pe fondul consumului excesiv de zahar. O dieta bogata in zaharuri determina patrunderea in sange a citokinelor inflamatorii, molecule proteice secretate de celulele sistemului limfatic, fapt care agraveaza, spre exemplu, artrita.
• Consumul excesiv de zahar dauneaza si rinichilor, organe responsabile cu buna filtrare a reziduurilor si eliminarea lor prin urina.
• Duce la acumularea kilogramelor in plus din cauza aportului mare de calorii. In plus, sunt studii care sustin ca un consum ridicat de dulciuri favorizeaza depunerea grasimii in zona abdominala.