Cu mic, cu mare avem tendinta ca dimineata, in locul micului-dejun, sa mancam in graba un covrig cald, cumparat in drumul spre scoala sau serviciu. Consumati in exces, aproape zilnic, covrigii nu numai ca nu aduc beneficii, dar pot chiar periclita sanatatea.
• Cei mai multi covrigi contin substante potentatoare de gust si zahar, astfel ca un covrig are pana la 300 de calorii, dar nu contine nicio substanta nutritiva. Continutul crescut de zahar favorizeaza supraponderabilitatea si riscul dezvoltarii diabetului zaharat.
Covrigii au un indice glicemic foarte mare, ceea ce inseamna ca nivelul zaharului din sange creste rapid, dupa care incepe sa scada la fel de repede. Aceste variatii epuizeaza functia pancreasului si cauzeaza rezistenta la insulina, faza premergatoare diabetului.
Descarcarile mari de insulina fac ca aceste zaharuri sa nu fie arse in totalitate si sa se transforme in celule adipoase sau colesterol. De asemenea, grav este si faptul ca un continut mare de carbohidrati din covrigi favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.
• Desi ofera rapid senzatia de satietate, covrigii nu prezinta nicio valoare nutritiva, iar organismul nu extrage necesarul de vitamine si fibre de care are nevoie zilnic.
• Covrigii calzi sunt un real pericol pentru stomac deoarece il irita. De aceea, este indicat sa se consume covrigii reci, acestia fiind mai putin daunatori pentru stomac.
Consumati cat inca sunt calzi, covrigii risca sa provoace iritatii, din cauza amestecului de gluten si amidon din compozitie, mai dificil de digerat atunci cand au o temperatura ridicata.
• Covrigii calzi predispun la boli de inima, cauzate de acumularea de grasimi in organism, care blocheaza arterele si impiedica buna circulatie a sangelui in corp.
Astfel, daca doriti sa va protejati inima, nu este suficient sa renuntati la consumul de lipide, ci este important sa fiti atenti si la cel de carbohidrati - substante care abunda in covrigii calzi.
• Covrigii ingrasa, de aceea persoanele care au probleme legate de greutatea corporala nu trebuie sa consume mai mult de doi covrigi pe luna. Concret, un covrig are intre 250 si 300 de calorii si mai mult de 50 de grame de carbohidrati.
Covrigii sunt adesea fierti in zahar si contin si o cantitate excesiva de sare, ambele substante fiind daunatoare sanatatii generale si mentinerii unei greutati corporale normale.
In concluzie, este indicat sa retinem ca acest aliment, bogat in carbohidrati si sarac in nutrienti, poate sa aiba efecte nocive asupra sanatatii organismului, covrigul fiind practic un factor pentru aparitia diabetului zaharat, al bolilor cardiovasculare si obezitatii.
Mai ales copiii in drum spre scoala nu ar trebui sa consume covrigi sau alte produse de patiserie, deoarece prezinta un risc crescut de a dezvolta obezitate.
Cel mai bine este sa se respecte consumul cu moderatie al covrigilor calzi, intrucat pot influenta negativ starea de sanatate.