Gustul dulce, care ne place atat de mult, inseamna adaugarea de zahar in dulciurile sau in bauturile pe care le consumam.
Zaharul nu este prezent doar in produsele de cofetarie si in sucurile carbogazoase, ci si in alimente precum sosurile, mustarul, conservele, in mancarurile de tip fast-food pe care le consumam in fiecare zi.
La un calcul simplu, la sfarsitul zilei, iti poti da seama ca toate mancarurile pe care le-ai consumat pe parcursul zilei, impreuna cu bauturile servite, fac sa depaseasca doza zilnica de zahar recomandata.
Potrivit Asociatiei Americane de Cardiologie (American Heart Association), femeile nu ar trebui sa consume mai mult de sase linguri de zahar pe zi, iar barbatii nu mai mult de noua.
Insa statisticile la nivel mondial arata ca multi dintre noi consumam mai mult zahar decat este necesar organismului.
Indulcitori in loc de zahar
Folosirea indulcitorilor artificiali, precum aspartamul, zaharina, sucraloza sau ai celor naturali, precum este stevia, reprezinta o metoda eficienta de a reduce doza zilnica de zahar.
Spre deosebire de zahar, indulcitorii artificiali au un aport caloric foarte scazut sau chiar aproape nul. De asemenea, indulcitorii artificiali prezinta si un indice glicemic scazut.
Gust mai intens
Indulcitorii artificiali au un gust mai intens decat cel al zaharului, de aceea este nevoie sa folosim o cantitate mult mai mica.
De exemplu, unul dintre cei mai utilizati indulcitori artificiali, zaharina, este de pana la 700 de ori mai dulce decat zaharul, in timp ce aspartamul, un alt indulcitor cunoscut si utilizat, indulceste de pana la 200 de ori mai mult decat o face zaharul.
In ceea ce priveste siguranta indulcitorilor hipocalorici - pentru ca exista nenumarate controverse pe acest subiect - trebuie mentionat faptul ca indulcitorii artificiali care intra pe piata sunt aprobati de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
EFSA este organismul european care se asigura ca indulcitorii artificiali nu afecteaza populatia. EFSA a reconfirmat, de exemplu, in anul 2013, ca aspartamul nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra.
Indulcitorii hipocalorici sunt folositi pentru a oferi gustul dulce. Acestia pot fi utilizati si de catre diabetici, caci asigura gustul dulce al alimentelor, fara sa contribuie la cresterea nivelului de zahar din sange.
Indulcitorii hipocalorici se folosesc in produse alimentare si in bauturi carbogazoase, insa fara ca ei sa aduca aportul crescut de calorii pe care il are zaharul.