Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Generalitati

Preparatele traditionale pentru Sarbatorile de Iarna sunt un real deliciu culinar, insa pot exista si unele riscuri. Astfel, persoanele care consuma carne de porc fara aviz sanitar-veterinar sau carne achizitionata din spatii neautorizate isi pot pune sanatatea in pericol.

Mai exact, exista pericolul imbolnavirii de trichineloza, o boala frecvent intalnita la persoanele care consuma carnea porcilor crescuti in gospodarii. Pentru a evita imbolnavirea, carnea trebuie dusa pentru studii de laborator.

Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor (zoonoza), care apare ca urmare a consumului de carne infestata cu parazitul Trichinella Spiralis.

Rezervorul de infestatie este reprezentat in special de porcine, precum si de alte mamifere: porc mistret, urs, lup, vulpe, rozatoare. Boala nu este transmisibila de la om la om.

Animalele parazitate raman contagioase timp indelungat, precum si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau congelata.

Concret, infectia este contractata la om prin ingestia de carne cruda sau insuficient preparata termic, mai ales carne de porc, determinand forme clinice cu manifestari variate. Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor ingerate.

Astfel, in cazul pacientilor care prezinta o forma severa de boala sunt descoperiti paraziti cu 50-100 de larve per gramul de muschi, in timp ce pacientii care au mai putin de 10 larve per gram nu prezinta manifestari clinice ale afectiunii.

De regula, boala debuteaza la doua zile dupa consumul de carne infestata cu larve de Trichinela Spiralis, cu diaree abundenta, insotita de voma si dureri abdominale, simptomele constituind efectul patrunderii acestora in mucoasa intestinala.

Cum se manifesta boala

Contaminarea se produce prin ingestia de carne infestata, consumata cruda sau insuficient preparata termic, care contine larve vii de Trichinella. Perioada de incubatie variaza intre 2-28 de zile, cu media cuprinsa intre 12-14 zile. Evolutia se deruleaza in trei faze, dupa cum decurge ingestia alimentului infestat:

• etapa intestinala la 1-2 zile, care se manifesta prin diaree, greata, voma, dureri abdominale;

• etapa de diseminare a larvelor in sange, ce apare la 2-3 saptamani. Simptomele cele mai comune din aceasta perioada sunt: febra, mialgii, edeme faciale, eruptii urticariene;

• etapa tisulara de inchistare a larvelor in muschi, care debuteaza in saptamana a treia, cand febra scade, dar manifestarile alergice persista si se poate trece spre etapa cronica, cand larvele inchistate pot fi evidentiate in biopsia musculara sau radiologic.

Cum se infesteaza porcii

Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella Spiralis daca acestia consuma lesuri de sobolani sau ale altor animale infestate.

Preventie

Pentru a preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci sunt obligati sa efectueze examenul trichineloscopic pentru carnea animalelor.
Trichineloza la om poate fi tratata cu succes mai ales daca pacientul consulta un medic imediat dupa debutul afectiunii.