Conjunctivita reprezinta inflamatia sau infectia conjunctivei (o membrana care acopera partea alba a ochilor si partea interna a pleoapelor). Cand aceasta membrana este iritata, vasele de sange se dilata si ochiul devine rosu, intervine usturimea si mancarimea oculara, dar si secretii lacrimale purulente.
- piscinele si strandurile ce nu sunt igienizate corespunzator;
- colectivitatile (scoli, gradinite, camine de batrani, tabere scolare);
- folosirea in comun a prosoapelor, lentilelor de contact, produselor cosmetice pentru machiaj;
- expunerea la poluanti (fum, gaze, praf).
Aceasta afectiune poate fi acuta, ce apare subit in plina sanatate, dar si cronica (de lunga durata), cu perioade de remisie si recidiva.
1. Conjunctivita acuta este cea mai frecventa infectie oculara si poate fi cauzata de bacterii sau de virusuri.
Conjunctivita bacteriana se caracterizata prin ochi rosu, eliminare de secretii purulente, senzatie de nisip in ochi si ocazional lipirea pleoapelor dimineata.
Boala poate sa apara la un singur ochi sau la ambii ochi, insa vederea nu este afectata. La adulti, conjunctivitele sunt determinate de stafilococ sau de streptococ, doua bacterii foarte periculoase, care pot fi contractate din mediu sau din diverse obiecte contaminate.
Tratamentul inadecvat sau insuficient al conjunctivitelor poate determina aparitia cheratitei (afectarea corneei), care poate duce pana la pierderea vederii.
Pentru tratamentul conjunctivitelor bacteriene se administreaza antibiotic local sub forma de colir pe timpul zilei si unguent oftalmic in sacul conjunctival inferior, iar noaptea sub pleoapa inferioara.
De cele mai multe, ori tratamentul este initiat fara examenul secretiei conjunctivale, dar in cazul in care oftalmologul doreste sa se efectueze cultura, se initiaza tratamentul dupa prelevarea probei si uneori se astepta rezultatul antibiogramei si apoi se incepe tratamentul corect.
Conjunctivita virala este determinata de adenovirusuri si in multe cazuri apare dupa o infectie a cailor respiratorii superioare, cum ar fi o banala raceala.
Frecvent, boala se transmite prin contactul cu un membru al familiei sau o alta persoana cu “ochi rosu”. Bolnavul prezinta de obicei inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa, redusa, vederea nefiind in general afectata.
Oftalmologul poate depista o infectie virala localizata si la nivelul ganglionilor preauriculari (ganglionii localizati in fata urechii).
In unele cazuri, corneea ochiului afectat dezvolta fenomene imune, care pot duce la afectarea vederii si dureaza cateva luni pana la vindecare, chiar daca in mod normal in 3 saptamani ar trebuie sa se vindece sub tratament simptomatic.
2. Conjunctivita cronica este o inflamatie a ochiului, care poate fi insotita uneori de o infectie, fiind cauzata de diversi alergeni (conjunctivita alergica) sau de factori iritanti din mediu (iritatii oculare), cu o durata de la cateva saptamani pana la cateva luni.
Conjunctivita alergica unde apare senzatia de mancarime si mai rar pot aparea: secretie lacrimala redusa cantitativ, ochi rosu si alte simptome asemanatoare rinitei alergice (nas infundat cu secretie apoasa, senzatia de “gadilit in gat” si tuse seaca).
Diagnosticul este confirmat de catre medicul oftalmolog in urma examinarii oftalmologice.Tratamentul este in general simptomatic si poate cuprinde o perioada lunga de timp.
Se folosesc diferite preparate desensibilizante, dar este necesara si evitarea alergenului daunator.
Iritatiile oculare sunt determinate de alergeni precum: praful, aerul poluat, lumina solara puternica, lucrul indelungat la calculator sau de anumite substante iritante, cum ar fi gelurile de dus, samponul, substantele demachiante.
Ochii devin rosii cu mancarimi si eventual secretie apoasa. Ca tratament se folosesc lacrimile artificiale sau lubrifiantii oculari, care ajuta la calmarea senzatiei de mancarime si indeparteaza factorul iritant.
Adesea, conjunctivitele sunt insotite de blefarite, ce reprezinta infectia localizata la nivelul pleoapelor, caracterizata prin mancarime, arsuri, senzatie de corp strain si aparitia de cruste, in special dimineata.
Multi dintre pacienti mai prezinta si o componenta seboreica (numita matreata) sau una infectioasa de natura bacteriana.
Tratamentul blefaritei este unul complex ce cuprinde atat antibiotic, cat si colir cu antiinflamator, dar mai necesita si o igiena riguroasa cu un sampon special ce ajuta la indepartarea scoamelor, utilizat pe terment indelungat pentru a preveni reaparitia bolii.
Prima linie de aparare este evitarea cauzelor care ar putea duce la aparitia inflamatiei, ele fiind contagioase, trebuie sa fie mentinuta o igiena riguroasa, sa se evite atingerea si frecarea ochilor fara a fi spalate mainile.
Este de preferat ca prosoapele si fetele de perna sa fie individuale si schimbate periodic, evitarea imprumutarii picaturilor de ochi, a produselor cosmetice cum ar fi: rimel, creion de ochi sau vopsea de gene si de indicat ar fi sa fie inlocuite dupa un episod de conjunctivita pentru a preveni reinfectarea.
In cazul in care pacientii sunt purtatori de lentile, oftalmologul ar putea indica sa fie intrerupta purtarea lor pe perioada afectiunii si ulterior inlocuirea lor.
Compresele calde/reci pe ochi ajuta la reducerea simptomelor, insa cu conditia ca acestea sa fie comprese sterile pentru a nu contamina zona oculara cu alti germeni.
Evolutie
Aceste afectiuni, fie ele acute sau cronice, au o evolutie in general buna cu o vindecare rapida sub un tratament, ce nu afecteaza vederea de cele mai multe ori si care nu necesita internare si nu opreste pacientul de la activitatile cotidiene.
Concluzii
Conjunctivita este o afectiune frecventa, ce apare si pe un deficit imun, dar si prin contaminarea de pretutindeni, ce trebuie tratata corespunzator pentru a evita aparitia complicatiilor si nu trebuie neglijat niciun simptom care ar putea indica faptul ca unul din ochi sau chiar ambii sunt in pericol.