Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare?

Generalitati

Cefaleea reprezinta durerea cu localizare in regiunea capului; aceasta nu este o boala, ci un simptom ce apare atat la copii, cat si la adulti. Este un simptom destul de frecvent, ce nu trebuie ignorant, insotit uneori de greturi, varsaturi si alterarea starii de sanatate, dar in rare cazuri devine amenintator pentru viata.

Doar anumite structuri sunt responsabile de aparitia durerii la nivelul extremitatii cefalice, iar acestea sunt: scalpel, arterele, venele extracraniene, formatiuni nazale, otice, dantura si inclusiv muschii de la nivelul capului.

Principalele cauze care determina cefaleea sunt: tensiunea scazuta (hipotensiunea), tensiunea crescuta (hipertensiunea), accidente vasculare cerebrale, anomalii vasculare, tromboze venoase, stresul, menstruatia sau anumite medicamente care prezinta ca reactii adverse durerea de cap, traumatismele, anemia, spondiloza cervicala, avitaminozele sau lipsa de calciu si magneziu din organism.

Clasificare si cauze

Cefaleea se poate clasifica in doua tipuri principale:

1. Cefalee primara, ce cuprinde migrena, cefaleea de tensiune si cefaleea de tip ”in ciorchine” (cluster).

Migrena reprezinta o dezordine neurovasculara, sub forma unor dureri pulsatile la nivelul capului si are urmatoarele caracteristici:

- Apare cel mai adesea pe un teren sensibil, la cei cu alergii sau cu afectiuni endocrine;

- Debutul este frecvent inainte de pubertate, iar daca apare dupa varsta de 60 de ani trebuie sa ne gandim la o afectiune degenerativa sau neoplazica;

- Antecedentele familiale sunt sugestive deoarece are si o componenta ereditara;

- La femei apare mai frecvent si se intensifica in perioada menstruatiei, dar si de la consumul de anticonceptionale orale;

- Debutul crizei se instaleaza dimineata de cele mai multe ori;

- Factorii declansatori sunt: lumina puternica, zgomotele puternice, modificarile de presiune atmosferica, scaderea glicemiei sau conditii de stres.

Cefaleea de tensiune nu trebuie confundata cu cefaleea cauzata de cresterea brusca de tensiune.

Durerea este resimtita in regiunea cervicala sau oculara si este determinata de urmatorii factori: stres fizic, privare de somn, suprasolicitare oculara, deshidratarea, mese neregulate sau diete drastice pana la infometare.

Poate aparea la persoanele anxioase sau depresive, pe un fond de tensiune emotionala si ca durata este cuprinsa intre 30 minute si 7 zile. Un criteriu important pentru diagnostic este faptul ca apare 15 zile pe luna, cel putin 3 luni consecutive.

Cefaleea de tip ciorchine provine de la faptul ca cefaleea se instaleaza zilnic, de obicei o data pe zi, pe o perioada cuprinsa intre 1 si 8 saptamani, iar apoi dispare complet.

Accesele au cronologie repetata, cu debut de nocturn sau in partea a doua a zilei si pot fi determinate si de traumatisme cranio-cerebrale.

Factorii declansatori pot fi: consumul de alcool, somnul insuficient, fumatul, dar si modificarile de temperatura si presiune atmosferica.

2. Cefalee secundara, ce poate fi determinata de un traumatism cranian sau cervical, poate fi de origine vasculara, tumori, hemoragii, anumite intoxicatii, consum de medicamente, in cadrul unor meningite, unde cefalee este insotita de fotofobie, greturi si varsaturi sau cefaleea determinata de o afectiune oculara, cum ar fi glaucomul.

Semne si simptome asociate durerii de cap:

- Simptome digestive: greturi, varsaturi;
- Simptome oftalmice: fotofobie (persoana nu suporta lumina zilei), senzatie de presiune intraoculara;
- Senzatie de neliniste si agitatie psihomotorie;
- Vertij, insotit uneori de sincopa (lesin);
- Palpitatii;
- Acufene (zgomote in urechi).

Algoritmul de diagnosticare clinic si paraclinic

Acest algoritm cuprinde criterii specifice pentru diagnosticul clinic, precum: anamneza pacientului - cand a aparut durerea, sub ce forma este ea, cat timp dureaza, daca se accentuaza la efort si daca cedeaza sau nu la tratament.

Un alt aspect important este si examenul clinic pe aparate si sisteme, unde medicul examineaza pacientul si obtine alte informatii necesare care, impreuna cu datele anamnestice, contureaza un diagnostic.

Algoritmul paraclinic ofera informatii prin intermediul anumitor examinari. Astfel, se va efectua hemoleucograma (analiza sangelui), ce poate evidentia fie o posibila anemie, fie o infectie bacteriana sau virala.

Daca simptomele persista, se efectueaza investigatii mai amanuntite de la EEG (electroencefalograma), pana la computer tomograf sau rezonanta magnetica.

Indicat este si un consult ORL pentru a putea exclude prezenta unei sinuzite netratate care sa cauzeze cefaleea, un consult oftalmologic pentru a exclude o cauza oculara si un examen coproparazitologic pentru a depista o eventuala parazitoza intestinala, ce poate determina aparitia cefaleei prin toxinele eliberate de paraziti.

In urma tuturor investigatiilor se stabileste diagnosticul final si se initiaza un tratament.

Tratamentul poate fi unul permanent - pentru cazurile mai grave in care cefaleea persista zilnic - si consta in administrarea unor medicamente pe termen lung, iar in cazul formelor usoare se recurge la tratament antiiflamator, ce trebuie administrat inaintea instalarii durerii plus diverse metode care ajuta la ameliorare.

Aceste metode pot fi:

- aplicarea de comprese reci/calde pe frunte sau unde apare durerea;

- masajul facial sau daca exista o afectare cervicala este indicat masajul terapeutic;

- consumul de ceai poate ajuta la ameliorarea durerii si la un somn linistit;

- vitaminoterapia pentru a echilibra o eventuala avitaminoza (lipsa de vitamine) si a intari sistemul imunitar, dar si de a aduce un aport nutritiv creierului, in special prin complexul de vitamine B (B1, B6, B12);

- alimentatie bogata in triptofan (un aminoacid esential), care ridica nivelul de serotonina din creier;

- administrarea de Ca si Mg in doza prescrisa de medic poate reduce din durere.

Concluzii

Orice durere de cap, fie ea cat de suportabila, nu trebuie ignorata, pentru ca de cele mai multe ori ascunde patologii greu de tratat, iar intarzierea diagnostigarii duce la o vindecare intarziata si la repercursiuni pe viitor.