Cancerul pulmonar - cum poti recunoaste din timp simptomele?

Introducere

Este usor sa te gandesti la „cancer” atunci cand auzi termenii „neoplasm pulmonar” sau „tumoare”, dar de multe ori nu este cazul. Desi cuvintele „neoplasm pulmonar” pot suna de rau augur, aceste excrescente nu sunt intotdeauna un motiv de ingrijorare.

Un neoplasm pulmonar benign este un nodul sau o masa inofensiva care apare oriunde in plamani si, de obicei, poate fi urmarit pentru crestere pe o perioada de luni sau ani. Aceste tumori necesita doar observare cu o radiografie toracicaade rutina sau tomografie computerizata (CT) pentru a vedea daca se schimba in forma sau dimensiune.

Un neoplasm malign, sau cancer pulmonar, este mult mai ingrijorator. Necesita atentie imediata. Neoplasmele pulmonare maligne se caracterizeaza prin celule cu aspect anormal care se divid necontrolat, ducand la tumori in plamani (neoplasme primare) care se pot raspandi in alte parti ale corpului (neoplasm metastatic).

Tipuri de neoplasme pulmonare

Neoplasmele pulmonare benigne sunt necanceroase si sunt de obicei clasificate in functie de tesuturile din care provin.

Neoplasmele pulmonare benigne includ:

•Hamartoamele: Hamartoamele sunt cel mai frecvent tip de nodul pulmonar benign, reprezentand aproximativ 55% din toate tumorile pulmonare benigne.

•Adenoame bronsice: Aceste neoplasme apar din glandele mucoase sau din canalele traheei sau din caile respiratorii mari ale plamanilor. Au o crestere lenta si rareori devin maligne.

•Papiloame: care provin din glandele salivare, acestea sunt cel mai putin frecvent tip de neoplasm pulmonar benign. De obicei cresc in tuburile bronsice. Cele mai comune doua tipuri de papiloame sunt scuamoase si glandulare. Papiloamele scuamoase sunt rezultatul virusului papiloma uman (HPV). Cauza papiloamelor glandulare ramane un mister.

Neoplasmele pulmonare maligne sunt canceroase si includ trei tipuri principale:

•Carcinom cu celule mici (SCLC): SCLC reprezinta 10%–15% din toate cancerele pulmonare. Aproape toate cazurile de cancer pulmonar cu celule mici se datoreaza fumatului. Exista doua tipuri de aceasta forma agresiva de cancer pulmonar: carcinomul cu celule mici si carcinomul cu celule mici combinat. Aceste tipuri de cancer cu crestere rapida sunt extrem de letale. De fapt, la momentul diagnosticului, aproximativ 70% dintre pacientii cu SCLC au raspandire metastatica a cancerului lor, radiatiile si chimioterapia oferind putina usurare.

•Carcinom fara celule mici (NSCLC): Acesta este cel mai frecvent tip de neoplasm pulmonar malign, reprezentand 80%–85% din toate cancerele pulmonare.3 Fumatorii actuali si fostii pot dezvolta acest tip de cancer in timp ce fumeaza sau la multi ani dupa ce renunta. Majoritatea cancerelor pulmonare legate de fumat se incadreaza, de asemenea, in aceasta categorie. Exista trei tipuri principale: adenocarcinomul (cel mai frecvent tip de cancer pulmonar in Statele Unite), carcinoamele cu celule mari (pot aparea oriunde in plamani) si carcinoamele cu celule scuamoase (deseori asociate cu fumatul).

•Mezoteliom: Mezoteliom este un cancer rar al mucoasei toracice care este cel mai adesea cauzat de perioade lungi de expunere la azbest (aproximativ 30-50 de ani) la domiciliu sau la locul de munca. Reprezinta aproximativ 5% din toate cazurile de cancer pulmonar.

•Alte tumori pulmonare care pot afecta plamanii includ limfoamele, carcinoamele adenoide chistice si sarcoamele. Aceste tipuri de cancer sunt tratate diferit fata de cancerele pulmonare mai frecvente.

Cauzele neoplasmelor pulmonare

Fumatul sub orice forma, inclusiv tigarile traditionale, narghilea, tutunul, trabucurile si tutunul de pipa, este cel mai mare factor de risc pentru neoplasmele pulmonare. Cei aproximativ 60 de substante cancerigene, sau substante chimice care cauzeaza cancer, din fumul de tutun reprezinta mai mult de 80%-90% din cazurile de cancer pulmonar.

Fumatul nu este singura cauza a neoplasmelor pulmonare. Neoplasmele pulmonare benigne se pot dezvolta dintr-un abces, tesut inflamat sau chisturi sau ca urmare a cicatricilor de la o infectie sau pneumonie.

Alte cauze ale neoplasmelor pulmonare sunt:
•Un istoric de radioterapie (de obicei in timpul tratamentului pentru un alt tip de cancer)
•Expunerea la azbest, gaz radon sau alti agenti cancerigeni, cum ar fi metalele grele si gazele de esapament diesel
•Expunerea la substante chimice industriale la locul de munca, cum ar fi arsenul, nichelul, silicea si cromul
•Alterari genetice si afectiuni ereditare
•Expunerea la fumul pasiv
•Poluarea aerului
•Uneori, genetica te poate predispune la cancer pulmonar. Acesta este mai probabil cazul persoanelor cu un membru imediat al familiei nefumatori care are sau au avut cancer pulmonar.

Diagnostic si tratament

Multe neoplasme pulmonare sunt gasite intamplator in timpul testelor imagistice pentru o alta afectiune. Daca se suspecteaza un neoplasm pulmonar, medicul dumneavoastra va face un istoric medical detaliat, va face un examen fizic si va comanda teste imagistice, cum ar fi o radiografie toracica sau o scanare CT. Se poate face, de asemenea, testarea expectoratiei sau mucusului care a fost tusit sau o biopsie.

Cancerul pulmonar este de obicei tratat cu interventii chirurgicale, chimioterapie, radiatii si imunoterapie sau o combinatie a acestor optiuni.

Concluzii

Cele mai multe neoplasme pulmonare nu sunt motive de ingrijorare, dar toate ar trebuii verificate de un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un oncolog (specialist in cancer), patolog (medic care examineaza tesuturile intr-un laborator) si pneumolog (specialist in plamani), pentru a va asigura ca acel nodul nu este canceros, mai ales daca esti un fost fumator sau aveti ruda de gradul I nefumatoare cu cancer pulmonar.

A auzi cuvantul „cancer” poate fi stresant. Nu intrati in panica, dar discutati cu medicul dumneavoastra despre preocuparile dumneavoastra si care ar trebui sa fie urmatorul pas. Un diagnostic de cancer pulmonar poate aduce la iveala o gama larga de sentimente cu care nu sunteti obisnuit sa le faceti fata si este firesc sa va simtiti coplesit.

Echilibrarea nevoii de a discuta despre sentimente, de a culege informatii si de a initia un tratament cat mai devreme posibil poate fi inteles frustrant. In plus, vi se poate cere sa renuntati la fumat, sa va schimbati obiceiurile alimentare si sa limitati consumul de alcool - toate acestea fiind lucruri dificil de facut.

Cheia este sa luati lucrurile pe rand. In multe cazuri, tratamentul precoce este curativ, asa ca este incurajat sa puneti intrebari, sa aflati despre diagnosticul dumneavoastra si sa nu intarziati interventia medicala din orice motiv.