Cum trebuie acordat primul ajutor in cazul degeraturilor?

Generalitati

Degeraturile sunt leziuni ale pielii si ale tesuturilor subiacente, care apar la expunerea prelungita la frig (temperaturi <2 grade Celsius). Chiar daca temperaturile nu sunt foarte scazute, pielea poate ingheta daca este umeda si expusa la vant.

De asemenea, pot exista aceleasi consecinte in urma atingerii unei suprafete inghetate. In cazuri extreme, muschii, nervii si vasele de sange pot fi afectate de temperaturile scazute.

Nu numai fenomenele meteorologice pot cauza degeraturi, ci si unele lichide care, pe timp de iarna, se pot raci foarte tare - un exemplu il reprezinta benzina care, in contact cu pielea, poate provoca degeraturi instantaneu.

Zonele cele mai expuse unui astfel de fenomen sunt extremitatile mai putin protejate: zona capului, a mainilor si picioarelor.

In cazul unei temperaturi foarte scazute sau a unei expuneri mai indelungate apare vasoconstrictia, ce reprezinta un raspuns de aparare al organismului impotriva scaderii temperaturii corporale.

In functie de gravitatea degeraturii, clinic se poate incadra in patru categorii:

1. Degeraturi de gradul 1: Inrosirea pielii si senzatia de furnicaturi.
2. Degeraturi de gradul 2: Atunci cand pielea capata o nuanta palida, albicioasa (aspect cerat), pete galbui insotite de mancarime, amorteala.
3. Degeraturi de gradul 3: Pielea are un aspect uscat, devine dureroasa si apar striatii inchise la culoare, ce se vindeca in cateva saptamani.
4. Degeraturi de gradul 4: Reprezinta o forma grava, in care muschii, nervii, vasele de sange se congeleaza, fapt care impiedica corpul sa mai reactioneze la stimuli.

In astfel de situatie apar zonele cu gangrene, ce necesita o expertiza medicala imediata.

Probabilitatea de a suferi degeraturi este mai mare in urmatoarele situatii:

• Atunci cand nu avem o imbracaminte adecvata temperaturii scazute;
• Epuizarea fizica, deshidratarea, malnutritia, consumul de alcool si fumatul, bolile vasculare, diabetul, depresia favorizeaza aparitia degeraturilor;
• Copiii si varstnicii;
• Persoanele care consuma medicamente beta-blocante (ex: propranolol, metoprolol);
• Artrita;
• Afectiune tiroidiana;
• Infectii;
• Ateroscleroza;
• Imobilizare;
• Traumatism cranian;
• Abuz etanolic.

Simptome

- pielea se simte uscata si/sau amortita;
- pielea este decolorata sau capata nuante de rosu, alb, gri sau galben;
- durere in jurul zonei afectate;
- apar modificari in textura interna a pielii;
- pielea se innegreste;
- rigiditate la nivelul musculaturii si al articulatiilor;
- febra;
- ameteala;
- inflamare, inrosire, senzatia de arsura/furnicatura a zonei afectate;
- dupa o perioada, apar pete albastrui in zonele ce au inghetat.

Primele masuri in cazul unei degeraturi

Rapiditatea aparitiei unei degeraturi este strans legata de temperatura aerului, viteza vantului si de importanta acordata protejarii zonelor predispuse.

In cazul temperaturilor foarte scazute, degeraturile pot aparea in doar cateva minute. Zonele afectate devin foarte sensibile si fragile, de exemplu, degetele picioarelor se pot fractura foarte usor.

Prioritar este sa gasiti un spatiu calduros si sa evitati pe cat posibil expunerea indelungata la temperaturi scazute. Incalziti-va mainile prin introducerea lor sub brate sau daca vorbim despre o alta zona afectata, incercati sa acoperiti zona respectiva. Nu frecati zona afectata, acest lucru poate avea repercursiuni la nivelul stratului de piele, degradandu-l.

Din momentul reincalzirii zonei, aceasta va trebui pansata cu bandaje sterile si mentinuta la aceeasi temperatura. Degerarea dupa reincalzire poate provoca o expansiune a leziunii ce se poate solda cu pierderea tesuturilor. Este important ca aceste zone sa fie percepute ca niste fracturi si tratate ca atare.

Incercati sa ajungeti cat mai repede intr-un spatiu unde sa va puteti schimba hainele umede si sa indepartati bijuteriile, inclusiv ochelarii cu rame metalice.

Odata ce ati ajuns, plasati-va mainile si picioarele in apa calda (nu fierbinte, completand mereu pe masura ce aceasta se raceste; fiecare membru va trebui mentinut in apa aproximativ 40 de minute), iar restul corpului acoperiti-l cu o patura.

Evitati incalzirea la sursele de caldura, deoarece impactul poate cauza arsuri la nivelul pielii inghetate, de asemenea, consumati bauturi calde pana la reglarea temperaturii corporale si nu in ultimul rand, consultati un specialist in maxim 24 de ore de la instalarea degeraturii.

Acesta va verifica daca exista deteriorari si la nevoie, poate administra un antibiotic, vaccin anti-tetanos, medicamente pentru dilatarea vaselor de sange, astfel favorizand irigarea cu sange a zonei afectate.

De asemenea, poate administra antiinflamatorii in timpul procesului de reincalzire, acesta fiind considerat unul dureros.

Daca persoana a ramas lipita de o suprafata inghetata, de exemplu o suprafata metalica sau un congelator, incercarea de eliberare se va face numai prin turnarea apei, aflata la temperatura camerei, peste zona blocata.

In cazul in care obiectul este alimentat cu energie electrica, se intrerupe alimentarea inaintea manevrei de deblocare.

In cazul gangrenelor, medicul curant va evalua zona si va stabili, in unele cazuri, necesitatea unei interventii chirurgicale pentru indepartarea tesutului nefunctional sau o amputare.

Exista insa si o serie de tratamente naturiste care amelioreaza durerile pana la vizita medicala, pentru care sunt folosite: boabe de piper negru, infuzie cu flori de galbenele, miere de albine.

Trebuie precizat ca aceste remedii naturiste sunt folosite doar in cazul degeraturilor usoare, care nu prezinta risc de infectie.

De ce trebuie sa tinem cont in sezonul rece

In sezonul rece, temperaturile scazute, zapada, precipitatiile si vantul puternic reprezinta fenomene normale, insa grija noastra trebuie indreptata catre repercursiunile asupra corpului nostru. De aceea, semnele si simptomele trebuie tratate cu un deosebit interes si maturitate.

Pe langa hipotermie, degeraturile reprezinta una dintre problemele expunerii la frig. Mentinand zonele afectate in contact cu corpul, puteti evita acest fenomen.

Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie potrivita temperaturii, latitudinii si altitudinii. Acesta nu trebuie sa sugrume corpul, insa nici sa fie prea larga, ci potrivita masurii dumneavoastra.

Puteti opta pentru materiale specifice sezonului rece si anume: impermeabile, fleece, polipropilena. Nu uitati sa va acoperiti capul deoarece aproximativ 40% din caldura corporala se elimina prin aceasta extremitate.

Protejandu-l, preveniti pierderea caldurii, si astfel sistemul circulator va distribui caldura in celelalte zone ale corpului.

Incercati sa aveti la dumneavoastra un termos cu o bautura calda, indulcita si un baton de ciocolata. Acesta din urma va va reda energia necesara in sezonul rece.