Infectia cu Virusul Papilloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise pe cale sexuala, aproximativ 70% dintre persoanele active sexual contractand o astfel de infectie in timpul vietii.
Sunt mai mult de 100 de tipuri de HPV, ele ducand la aparitia unor afectiuni, printre care cea mai grava fiind cancerul de col uterin. Sunt doua tipuri de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scazut, care duc la leziuni benigne la nivelul celulelor cervixului, si virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase.
Cancerul de col uterin este cea mai frecventa forma de neoplasm produsa de virusul HPV si al patrulea cel mai frecvent tip de afectiune maligna la femei.
Concret, HPV sta la baza aparitiei majoritatii tipurilor de cancer cervical, iar genotipurile 16 si 18 produc 70% dintre cancerele localizate la acest nivel, de aceea este indicata vaccinarea anti-HPV.
• modificari consistente ale secretiei vaginale;
• prezenta sangerarilor vaginale;
• durerea in timpul contactului sexual.
Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoana infectata, chiar daca aceasta prezinta sau nu simptome, iar manifestarile infectiei pot sa apara la multi ani dupa ce a avut loc infectarea.
De aceea, vaccinarea poate diminua riscul de a contracta infectia. Vaccinarea anti-HPV este indicata preadolesecentilor, fete si baieti cu grupa de varsta intre 11 si 12 ani, scopul fiind acela ca prin vaccinare ei pot fi protejati de infectiile cu HPV care pot duce la aparitia cancerului.
Cu toate acestea, vaccinul si, implicit, vaccinarea nu inseamna protectie totala impotriva cancerului de col uterin, ci numai impotriva uneia dintre cauzele aparitiei acestuia, de aceea este foarte important ca dupa inceperea vietii sexuale sa se efectueze anual control ginecologic si testul Babes-Papanicolau.
Cele mai multe persoane care se vaccineaza nu prezinta niciun efect secundar, insa este posibil ca altele sa sufere unele reactii adverse usoare ca intensitate.
Principalele efecte secundare sunt:
• Febra;
• Durere, roseata, umflatura la locul intepaturii;
• Senzatie de oboseala accentuata;
• Durere de cap, musculare si articulare;
• Senzatie de greata;
• Reactii alergice severe – intalnite in cazuri extrem de rare dupa vaccinare. Pasibile de astfel de reactii sunt persoanele care prezinta o serie de alergii.
Transmiterea HPV poate fi redusa prin folosirea prezervativelor in timpul actului sexual, dar nu este o protectie 100%, deoarece virusul se poate transmite inclusiv prin contact cutanat la nivelul zonei genitale.
Este indicat ca viata sexuala sa inceapa dupa varsta de 18 ani. Este recomandat sa fie respectate masurile de igiena la nivelul organelor genitale. In plus, orice femeie sau tanara care si-a inceput viata sexuala trebuie sa efectueze controale ginecologice anuale precum si testul Babes-Papanicolau. Este indicata si limitarea numarului de parteneri.