Hernia inghinala poate afecta viata sexuala?

Generalitati

Hernia inghinala este o afectiune de regula intalnita la barbati si reprezinta un defect al peretelui abdominal aparut pe locul unor orificii naturale, iar afectiunea poate sa apara la orice varsta. De cele mai multe ori, hernia inghinala nu doare si nu provoaca niciun fel de disconfort.

Ea apare sub forma unei umflaturi in zona inghinala, situata intre coapsa si abdomen. Pacientul trebuie supus operatiei numai in clipa in care aceasta devine dureroasa.

In viata intrauterina, intre abdomen si organele genitale exista o punte de comunicare numita canal inghinal, acesta permitand testiculelor sa coboare in scrot, in cazul baietilor.

Practic, acesta ar trebui sa se inchida imediat dupa nastere, pentru a nu permite retragerea testiculelor inapoi in abdomen. Totusi, sunt cazuri in care el nu se inchide de tot si permite tesuturilor din abdomen sa iasa prin peretele abdominal, formand, intr-un interval de cateva luni de la nastere, o umflatura urmata sau nu de durere.

Inclusiv fetele prezinta acest canal inghinal, in consecinta si ele pot dezvolta hernie inghinala.

Tipuri de hernie inghinala

In functie de modul in care apare hernia inghinala poate sa fie de doua tipuri:

• Hernia inghinala dobandita, cea care se produce pe parcursul vietii si care apare din vina unui efort fizic intens sau din cauza ridicarii unor obiecte grele. Un efort fizic intens sau mai multe repetate pot cauza aparitia herniei inghinale.

• Hernia inghinala congenitala. In viata intrauterina inca din primul trimestru acest canal este deschis, inchizandu-se ulterior in ultimul trimestru. In cazul herniei congenitale, acest fenomen nu mai are loc.

Principalele simptome

• Senzatia locala de arsura;
• Durere ascutita;
• Umflarea scrotului, in cazul barbatilor.

Cauze

Presiune crescuta asupra musculaturii de la nivelul abdomenului – mai ales la pacientii supraponderali, sportivii de performanta sau pacientii care sufera de alte boli cronice precum tuse cronica, constipatie cronica sau adenom de prostata.

Persoanele care depun efort fizic intens sunt si ele expuse la dezvoltarea herniei inghinale. Inclusiv slabirea rezistentei peretelui abdominal la pacientii in varsta poate duce la aparitia herniei inghinale dobandite pe parcursul vietii.

Prezenta herniei inainte de operatie poate duce la limitarea vietii sexuale din cauza durerii si a aspectului fizic, in unele cazuri.

Tratament

Tratamentul standard pentru hernia inghinala este reprezentat de interventia chirurgicala. Aceasta este foarte frecventa, insa nu prezinta niciun risc. De asemenea, operatia pentru hernia inghinala se poate realiza atat pe cale clasica, cat si pe cale laparoscopica.

Cea clasica, deschisa, presupune o incizie la nivelul canalului inghinal si repozitionarea continutului, precum si repararea defectului de perete abdominal prin care s-a produs hernierea.

Laparoscopia este insa mult mai usor de suportat de catre pacient si cu un timp de recuperare foarte mic si presupune efectuarea unor incizii de dimensiuni mici, comparativ cu cea clasica, ce presupune o singura incizie mai mare.

Totodata, trebuie specificat si ca tehnicile mai moderne de realizare a acestei operatii nu au o influenta semnificativa asupra functiilor sexuale, in timp ce tehnicile clasice pot cauza o induratie sau chiar micsorarea acestor structuri, afectand viata sexuala.