Adaptogenii – miracolul naturii impotriva stresului si oboselii

Generalitati

Stresul a devenit deja o rutina in viata noastra de zi cu zi. Ne intalnim cu el atunci cand privim calendarul si termenele-limita deja petrec de zor, il salutam inainte de o prezentare, in trafic, la sedinta cu parintii, inainte de nunta, parca e un scaiete care nu se mai desprinde niciodata de pe pantaloni.

Cand stresul isi face de cap, inima incepe sa bata cu putere, puterea de concentrare scade si puterile ne lasa. Cu siguranta avem nevoie de ajutor!

Un astfel de ajutor il constituie adaptogenii, cavalerii de onoare, care ne ofera un sprijin in perioadele de stres fizic si psihic intens. Si partea cea mai buna este ca ii putem gasi in natura din jurul nostru!

Ce sunt adaptogenii

Adaptogenii sunt plante care au proprietatea de a ajuta corpul in adaptarea la stres (fizic sau psihic), atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. De asemenea, acestia pot intari imunitatea si starea de bine.

Cercetarile arata ca plantele adaptogene pot combate oboseala, pot creste performanta cognitiva, pot ameliora intr-o oarecare masura depresia si anxietatea, crescand rezistenta la stres si ajutandu-ne sa trecem cu succes peste perioadele stresante.

Asadar, adaptogenii pot functiona chiar si atunci cand te antrenezi pentru un maraton, sau ai in fata o sesiune de examene, sau chiar si pentru un ”sprint” printr-o zi obisnuita. Ne ofera un echilibru.

Cum functioneaza adaptogenii

Atunci cand dam piept cu un stresor, fie el fizic sau psihic, corpul nostru trece printr-o faza numita Sindrom General de Adaptare (SGA). El raspunde in 3 stadii: alarma, rezistenta si epuizare.

Adaptogenii prelungesc faza de rezistenta printr-un efect stimulant care intarzie epuizarea. In loc sa ne prabusim in mijlocul unui moment, sarcina sau eveniment stresant, dobandim un echilibru si putem rezista pana la final.

Daca rezistenta noastra la stres creste, putem sa functionam mult mai bine, chiar daca exista un stresor. Astfel, putem sa ne mentinem sanatatea si sa tinem piept mult mai bine evenimentelor stresante viitoare.

Cand esti stresat, glandele suprarenale secreta un hormon numit cortizol, un energizant care te ajuta sa treci printr-o situatie urgenta. Dar prea mult cortizol poate afecta ireversibil corpul si sanatatea noastra.

De exemplu, excesul de cortizol poate provoca crestere in greutate, cu depunerea grasimii in jurul organelor. De asemenea, stresul declanseaza o cascada de raspunsuri fiziologice care afecteaza sistemul imunitar, sistemul endocrin (hormonii), sistemul nervos, chiar si ritmul circadian.

Cu cat stresorii persista mai mult si creste secretia de cortizol, cu atat creste riscul de a dezvolta boli cronice.

Asadar, adaptogenii au potentialul de a ne ajuta atat direct, in momentele stresante, cat si indirect, prin reglarea secretiei de cortizol si impiedicarea unor afectiuni precum obezitatea, depresia, diferite infectii, afectiuni ale tractului digestiv, insomnie si multe altele.

Tipuri de adaptogeni si efectele acestora

Ginseng american (Panax quinquefolius) Imbunatateste memoria de lucru, timpul de reactie, sistemul imunitar si ofera o stare de calm
Ashwagandha (Withania somnifera) Reduce stresul si anxietatea
Astragalus (Astragalus membranaceus) Combate oboseala si fatigabilitatea
Codryceps (Cordyceps militaris) Creste rezistenta la efort
Goji (Lycium barbarum) Creste energia, performanta fizica si mintala, efect calmant, imbunatateste somnul
Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) Imbunatateste concentrarea si reduce oboseala psihica
Gulan – Planta Nemuririi (Gynostemma Pentaphyllum) Reduce nivelul de stres si creste rezistenta la stres
Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) Reduce nivelul de stres
Ruja (Rhodiola rosea) Alunga oboseala fizica si mentala
Schisandra (Schisandra chinensis) Creste performanta mentala, rezistenta fizica si capacitatea de munca
Busuioc (Ocimum sanctum) Reduce stresul mental si fizic, anxietatea legata de stres si depresia
Turmenic (Curcuma longa) Imbunatateste functia cerebrala si reduce depresia

Cum sa folosesti adaptogenii in mod corect

Gaseste un mod creativ de a-i incorpora in rutina ta zilnica: poti sa ii administrezi sub forma de capsule, poti sa ii adaugi in smoothie sub forma de pudra sau sa-i amesteci in ceaiuri sau supe.

De exemplu poti sa faci un ceai stimulant care poate fi consumat rece sau cald. O parte lemn dulce, o parte seminte de fenicul, o parte seminte de schinduf si doua parti de seminte de in. O lingura din acest amestec se fierbe intr-o cana mare de apa timp de 15 minute.

Experimenteaza si pune plante adaptogene in felurile de mancare. Adauga radacini uscate de astragalus in supe sau in ciorbe si vei obtine atat o crestere a imunitatii, cat si o aroma complexa. De asemenea, le poti adauga chiar si in compoturi.

Ia-i doar atunci cand trebuie: fiecare planta are proprietati diferite si trebuie administrata si adaptata pentru diferitele momente ale zilei. De exemplu, Rhodiola este un adaptogen stimulant si se recomanda a se administra in prima parte a zilei, de obicei pana in ora 15:00 pentru a nu deregla ritmul circadian normal. La fel se procedeaza si cu celelalte plante adaptogene stimulante, precum Schizandra sau Ginsengul Siberian.

Adaptogenii cu efect calmant cum sunt busuiocul sau goji pot fi luati atat ziua, cat si inainte de culcare. Totusi, ei nu sunt destul de puternici pentru a oferi un efect sedativ.

Poti folosi adaptogenii pentru cateva zile sau saptamani de stres intens sau in perioadele aglomerate de la munca. In cazul in care folosesti adaptogenii pentru perioade mai mari, se recomanda o rotatie a fiecarui tip de adaptogen o data la sase saptamani pentru ca sa puteti beneficia de diferentele subtile ale fiecarei plante.

Urmeaza instructiunile de pe prospect – nu depasi doza! Fiecare produs farmaceutic are un prospect cu dozele recomandate, iar daca le folositi direct din gradina sau neprocesate, consultati ghidurile in vigoare inainte de preparare si consum.

De asemenea, informati medicul dumneavoastra curant despre consumul de plante adaptogene, deoarece pot interfera cu unele medicamente sau sa fie periculoase pentru dumneavoastra. Fiecare individ reactioneaza diferit la adaptogeni si trebuie observata fiecare modificare si reactie adversa.

Nu uita: adaptogenii nu reprezinta o cura-pentru-orice! Si nu sunt un substitut pentru odihna!

Evita sa te bazezi exclusiv pe adaptogeni si sa uiti de perna sau de momente de relaxare zilnice. Foloseste-i pentru a depasi perioade intense de stres si sa iei energia necesara in fiecare zi. Dar nu uita de cele 7-8 ore de somn necesar in fiecare noapte si de pauzele de relaxare de peste zi.

De asemenea, adaptogenii nu vindeca. Asa cum le spune si numele, te ajuta doar in adaptare. Daca aveti stari prelungite de oboseala, fatigabilitate, lipsa de energie sau anxietate, consultati intotdeauna medicul pentru a exclude o afectiune medicala grava!