Mai este numit si colon iritabil, fiind o afectiune cronica recidivanta ce apare cel putin o zi pe saptamana, timp de cel putin 3 luni, cu debut anterior de cel putin 6 luni.
Aceasta se produce cand muschii tractului intestinal se contracta in spasme anormale, necoordonate.
Unele persoane au predominant constipatie sau diaree, in timp ce altele sufera de amandoua, fiind mai frecvent intalnita in randul adolescentilor si a adultilor, jumatate dintre pacientii afectati fiind femei.
Simptomele acestui deranjament variaza de la slabe la moderate sau uneori debilitante, insa nu pune viata in pericol si nu poate determina boli mai serioase, precum cancerul de colon.
In aparitia acestei patologii sunt implicate doua mecanisme:
1. Anomalii de motilitate, ce sunt intalnite la persoanele mai emotive, cu un psihic fragil, ce declanseaza aparitia simptomelor imediat cum apar factori externi declansatori.
2. Hipersensibilitatea, ce difera de la persoana la persoana, unii pacienti avand o toleranta buna la durere, iar altii avand o reactie digestiva mai accelerata la stimulii durerosi.
- durere abdominala foarte intensa sau sub forma de crampe, ce apare dupa masa si se amelioreaza partial dupa eliminarea unui scaun;
- senzatie de balonare;
- modificari de tranzit de tip diaree, constipatie sau alternanta intre cele doua;
- flatulenta;
- mucus in scaun.
Alte simptome gastro-intestinale care pot aparea sunt:
- indigestia;
- inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- eliminarea excesiva de gaze;
- aspectul anormal al scaunului (scaun dur sau apos);
- dificultate la eliminare a scaunului;
- frecventa anormala a scaunului;
- senzatia de evacuare incompleta a scaunului.
Pe langa simptomele de mai sus, se pot adauga si manifestari extraintestinale, precum:
- dureri musculare (mialgii);
- dureri la nivelul articulatiilor (artralgii);
- frisoane;
- senzatie de oboseala permanenta;
- dureri periodice de cap;
- tulburari de activitate sexuala.
- infectii gastro-intestinale;
- tratamente excesive cu laxative;
- deshidratarea de diverse cauze;
- un teren alergic la anumite alimente;
- dieta necorespunzatoare (mese bogate in grasimi, abuz de cafea, alcool, supraalimentatia);
- modificari ale stilului de viata;
- stresul psihologic prelungit;
- abuzul de antibiotice.
Sindromul de colon iritabil este diagnosticat de obicei prin eliminarea afectiunilor cu simptome similare si corelarea datelor clinice cu cele paraclinice, iar apoi elaborarea unei strategii terapeutice pentru eliminarea neplacerilor provocate de aceasta afectiune.
Investigatiile necesare unui diagnostic precis constau in analize de sange si teste din scaun, precum: teste coproparazitologice, pentru depistarea parazitilor intestinali si teste coprocitologice, pentru evidentierea unor bacterii patologice in scaun.
Mai poate fi efectuata si o ecografie abdominala, iar in cazurile mai grave se va efecta o endoscopie digestiva superioara pentru a evidentia tumori, ulcer, varice esofagiene, gastrita sau o colonoscopie, pentru a examina intestinul gros si o parte a intestinului subtire.
Trebuie facut cu mare precizie pentru a elimina alte afectiuni care fie se pot interpune, fie cauzeaza probleme de diagnosticare intarziata.
Principalele afectiuni cu care trebuie facut diagnosticul diferential sunt: bolile intestinale inflamatorii, infectiile parazitare, colecistita cronica, boli pancreatice, boala diverticulara colonica, tumori ce apar la nivelul tubului digestiv, intoleranta la lactoza.
Strategia terapeutica initiata de catre medicul curant poate cuprinde tehnici de control al stresului, prescriere de medicamente, care sa ajute la refacerea florei intestinale si la reducerea durerilor abdominale, modificarea dietei si a stilului de viata.
Pentru ameliorarea simptomelor provocate de aceasta afectiune este indicat consumul unor mese mici, dese, deoarece volumul mare de alimente dilata stomacul si poate determina aparitia durerilor gastrointestinale, iar mancatul prea repede poate creste cantitatea de aer inghitit, ceea ce produce gaz intestinal iritant.
Regimul alimentar trebuie sa includa carne de pui, vita sau peste, fiarta sau la gratar, legume fierte ce trebuie tinute in apa inainte de a fi gatite pentru a reduce flatulenta asociata colonului iritabil, oua fierte, paine prajita, lactate slabe si fructe alese cu grija deoarece pot irita colonul.
Pe langa alimente, este permis si consumul de ceai, in special cel de menta sau ghimbir, ce ajuta la calmarea sistemului digestiv tulburat.
Tratamentul medicamentos, care sa reduca simptomele din aceasta patologie, consta in administrarea anumitor suplimente sau medicamente, care difera in functie de simptome.
Daca principalul simptom este diareea, atunci se vor administra antidiareice si probiotice, care sa refaca flora intestinala dezechilibrata, dar si antispastice, care sa mai reduca din crampele abdominale ce apar.
In cazul in care principalul simptom este constipatia, atunci se apeleaza la laxative, dar acestea trebuie administrare cu prudenta, deoarece creeaza dependenta, organismul reactionand la eliminarea materiilor fecale doar in momentul consumului de laxative.
Mai pot fi consumate si suplimente care contin extracte din plante, ce ajuta la impiedicarea aparitiei depresiei si confera un echilibru psihic pacientului pentru a face fata stresului de zi cu zi.
De retinut este faptul ca simptomele in cadrul acestei patologii nu apar fara un factor declansator si nici nu dispar de la sine, de aceea tratamentul trebuie sa fie individualizat pentru fiecare pacient si poate dura cateva zile pentru afectiunea acuta sau cateva luni, uneori chiar ani de zile pentru afectiunile cronice.
Sindromul de colon iritabil poate fi tinut sub control prin cateva reguli simple fara a impune probleme grave de ordin medical, dar daca acestea apar din cauza unei diete nesanatoase si a stresului cotidian necontrolat este indicat ca pacientii sa se prezinte la medic pentru investigatii amanuntite si tratament de specialitate.