Ai o pozitie incorecta la birou? Iata de ce afectiuni poti suferi

Generalitati

De cele mai multe ori nu suntem constienti de raul produs de pozitia incorecta de la birou, fie ca suntem adulti sau copii. Insa, pe termen lung, o pozitie gresita a corpului la birou poate avea urmari grave si poate cauza aparitia unor afectiuni fizice.

De aceea este esential sa nu uitam importanta alinierii corecte a partilor corpului cand stam pe scaun in fata calculatorului. Mai exact, se pare ca pozitia ideala este aceea in care urechile sunt aliniate cu umerii, umerii cu soldurile, soldurile cu genunchii si gleznele.

Principalele afectiuni cauzate de pozitia incorecta la birou

Cifoza (cocoasa). De cele mai multe ori, atunci cand o persoana sta in fata calculatorului, cu umerii indreptati in fata, generand o forma curbata a coloanei, creste riscul de aparitie a cifozei.

Mai exact, cifoza este o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale, deformatie care este cunoscuta popular sub numele de cocoasa.

Simptomele cifozei sunt: dureri de spate, sensibilitate la nivelul coloanei si chiar oboseala. Cu toate acestea, cel putin in faza de debut, aceasta boala nu prezinta niciun simptom, ea evoluand silentios si modificand aspectul corpului.

Destul de rar, la debut, pacientul se plange de dureri de spate, dar cu timpul semnele afectiunii devin clare, astfel umerii par mai rotunzi, iar coloana superioara este curbata fata de normal.

Pozitia incorecta a copilului pe scaun inca din primii ani de viata, la masa, acasa si apoi la gradinita, la scoala, la birou sau in banca, purtarea incorecta a ghiozdanului pot duce in ani la deformarea coloanei.

Persoanele inalte si slabe sunt predispuse la cifoza. Nediagnosticata si netratata la timp, cifoza va duce la modificari ireversibile ale coloanei, care pot fi solutionate doar prin interventie chirurgicala.

Modificarile coloanei conduc la alterarea activitatii intregului aparat locomotor, a miscarilor respiratorii, care vor duce la randul lor la modificari ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos.

Complicatiile acestei afectiuni netratate includ durerea cronica de spate, dar si deformarea progresiva a coloanei.

Lordoza este o alta afectiune des intalnita, fiind de fapt o deviatie a coloanei vertebrale. Un simptom important in lordoza este proeminenta bazinului inspre posterior. O cauza favorizanta la femei este purtarea incaltamintei cu tocuri inalte, determinand inclinarea bazinului inainte si a trunchiului inapoi.

De cele mai multe ori insa, principala cauza de aparitie a lordozei este pozitia incorecta a corpului atunci cand persoana sta la birou mult timp.

Tratamentul lordozei consta in reechilibrarea bazinului. De asemenea, lordoza cauzeaza durerea lombara sau lombalgie, afectiune pentru care este nevoie de interventia unui medic de recuperare si a unui kinetoterapeut.

Important de mentionat este faptul ca ambele afectiuni necesita consult de specialitate si obtinerea unui diagnostic corect, precum si un tratament care va include si programe de recuperare corespunzatoare care sa duca la vindecare.