Cortizonul este considerat astazi un tratament excelent in cazurile durerilor musculare si articulare, acesta avand rolul de a calma destul de repede durerile, insa fara a trata cauza care a produs aceste dureri.
De asemenea, bolnavilor care sufera de dureri de spate li se recomanda uneori tratament cu cortizon. Mai mult, cortizonul este indicat si in bolile aparatului respirator, de exemplu in astm, in bolile inflamatorii ale articulatiilor, in bolile cronice gastroenterologice, in neurologie si dermatologie.
Cortizonul este un hormon natural pe care corpul il produce pentru a face fata stresului si oboselii. Lipsa de cortizon din organism poate duce la instalarea bolii Addison.
Cortizonul are un efect puternic de scurta durata si actioneaza asupra simptomelor, dar nu poate elimina cauza bolii. El calmeaza durerile acute pentru moment si de aceea este indicat inclusiv in cazurile inflamatiilor grave, dar este un tratament care nu poate fi folosit pe termen lung.
Concret, cortizonul ajuta organismul sa suporte mai usor stresul fizic si mental si micsoreaza nivelul inflamatiei in organism. Rolul corticoizilor este acela de a limita procesele inflamatorii si de a stopa procesele degenerative intalnite in bolile reumatismale.
Este important de retinut ca, in esenta, corticoizii au actiuni benefice asupra organismului, dar in cantitati crescute pot sa creeze si o serie de probleme neplacute. In boli precum lupusul sau poliartrita reumatoida, tratamentul cu cortizon poate limita aparitia complicatiilor.
In prezent, cercetarile care s-au facut au dus la fabricarea unor steroizi (corticoizi) care au o putere foarte mare antiinflamatorie si care au mai putine efecte adverse decat avea produsul mama de la care s-a pornit.
Efecte adverse pot fi tinute sub control daca tratamentul este recomandat si supravegheat de catre medic. De exemplu, in bolile reumatismale unde exista inflamatie, administrarea de corticoizi inseamna un beneficiu foarte mare pentru pacient.
• Printre efectele secundare ale corticoizilor se numara problemele digestive pentru ca acestia au tendinta de a agresa mucoasa gastrica.
• De asemenea, un alt efect secundar poate fi retentia de apa si saruri in organism si, prin urmare, pacientul ar putea avea probleme legate de cresterea tensiunii arteriale.
• Un alt efect secundar posibil al administrarii de corticoizi este influenta asupra normalitatii psihicului, precum sunt aparitia halucinatiilor.
• La un consum crescut de corticoizi poate aparea osteoporoza.
• Diabetul zaharat poate fi indus de un consum indelungat de corticoizi.
• Reducerea consumului de sare. In acest fel, retentia de lichide va fi mult diminuata.
• Reducerea consumului de glucide. Pacientul trebuie sa limiteze in timpul tratamentului consumul de produse zaharoase, de paine si paste fainoase. In caz contrar, poate creste riscul de aparitie al diabetului zaharat.
• Administrarea de vitamina D. Aceasta poate preveni aparitia osteoporozei.
• Administrarea de pansamente gastrice. Aceste medicamente se administreaza inainte de masa cu o jumatate de ora. Totodata, consumul de alimente condimentate si de bauturi acidulate sau dulciuri ar trebui sa fie restrictionat in timpul tratamentului.