Cancerul de col uterin este o boala care progreseaza lent si care poate afecta femeile de orice varsta. Datele statistice arata ca aceast tip de cancer reprezinta a doua cauza de cancer la femeile sub varsta de 45 ani din intreaga lume.
Foarte multe cauze pot duce la aparitia acestei afectiuni, cea mai frecventa fiind insa infectia cu virusul Papiloma Uman (Human Papilloma Virus - HPV).
Human Papilloma Virus - HPV este un virus cu transmitere sexuala, care s-a dovedit a fi agentul cauzator pentru aproape toate formele de cancer al colului uterin. Au fost identificate in laborator mai mult de 100 tipuri de HPV, dintre care insa doar 70 sunt implicate in infectiile la om.
Virusul infecteaza celule bazale din piele si din mucoase, frecvent fiind implicata mucoasa de la nivelul colului uterin.
Infectia persistenta cu acest virus produce diferite leziuni, printre care veruci, condiloame, leziuni precanceroase sau chiar cancer. In functie de frecventa identificarii tulpinilor HPV din leziunile canceroase, virusul se imparte in tulpini cu risc ridicat si risc scazut.
In cazul cancerului de col uterin, cercetatorii au stabilit ca doua tulpini, si anume 16 si 18, sunt raspunzatoare de mai mult de 70% dintre leziunile canceroase. Ulterior, a fost dezvoltat un vaccin impotriva acestor doua tulpini, vaccin care a fost aprobat in anul 2006.
Astazi, o singura forma de cancer poate sa fie prevenita prin vaccinare si anume cancerul de col uterin, cancer provocat de un virus transmis prin contact sexual. Cancerul de col uterin afecteaza de regula femeile cu varste intre 35 si 50 de ani.
Acesta apare numai in urma infectarii cu virusurile papiloma umane (HPV), care produc leziuni si transformari anormale la nivelul colului uterin.
O modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodica, astfel testul Babes-Papanicolau poate arata orice fel de schimbari apar in zona colului uterin, putand preveni in acest fel o evolutie patologica.
O alta modalitate de prevenire este vaccinarea. Vaccinul se poate efectua la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala, insa cel mai bine este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala.
Acest vaccin se administreaza in trei etape, practic trei doze injectabile intramuscular a cate 0.5 ml fiecare, conform urmatoarei scheme: prima doza - la data stabilita de comun acord cu medicul, a doua doza - la doua luni dupa prima doza, a treia doza - la sase luni dupa prima doza.
Trebuie insa precizat ca odata aparuta infectia HPV, eficacitatea vaccinului scade foarte mult. Numai medicul poate stabili rolul vaccinului dupa o infectie.
Ca orice vaccin si acesta prezinta o serie de reactii adverse, comune si celorlalte tipuri de vaccin. Cele mai des intalnite reactii post vaccinare sunt: iritarea la nivelul injectiei, dureri de cap, o stare gripala tranzitorie, stari de voma si diaree.
Foarte rar este posibil ca pacienta sa se confrunte cu stari de lesin dupa administrarea vaccinului, dar care dispar dupa ce sta in repaus, pe pat cateva minute, oscilatii ale tensiunii, convulsii, dar si riscul unui soc anafilactic.