Albirea dentara, indicatii si contraindicatii

Generalitati

In descrierea frumusetii sau a personalitatii cuiva, zambetul stralucitor este determinant. Pe langa valoarea estetica, zambetul este un factor definitoriu al starii noastre de spirit. Astazi, metodele de albire a dintilor sunt utilizate de catre tot mai multe persoane care vor un zambet perfect, dar tehnicile care pot oferi un alb imaculat implica si anumite riscuri.

Acestea nu tin numai de smaltul dintilor, ci anumite produse pentru albirea dentara pot afecta inclusiv gingiile.

Ce este albirea dentara

Albirea dentara este procedura prin care culoarea dintilor este modificata de la culoarea lor naturala la o nuanta mai deschisa si se poate realiza atat in cabinet, cat si acasa. De cele mai multe ori, in cabinetul stomatologic se aplica un gel cu substanta activa pe suprafata dintelui, fiind ulterior activat de o lampa speciala.

Durata tratamentului este de aproximativ o ora si jumatate, totul realizandu-se de regula intr-o singura sedinta, in care pacientul va sta pe fotoliul stomatologic, purtand ochelari de protectie pentru a nu fi deranjat de lumina lampii de albire.

Pe de alta parte, exista si varianta albirii dentare realizate acasa, la sfatul medicului stomatolog, fiind necesara doar confectionarea unei gutiere care se aplica pe dinti. Gutiera se realizeaza in laboratorul dentar si in interiorul ei se aplica gel.

Acest tip de procedeu este indicat celor care vor o albire graduala. Gutierele se poarta cateva ore in fiecare zi pana cand pacientul ajunge la rezultatul si culoarea dorita.

Cui se adreseaza

La albirea dentara pot apela pacientii care au tratat anterior toate afectiunile dentare si gingivale de care sufera, precum cariile, leziuni ale smaltului sau parodontite marginale. Albirea dintilor se va aplica doar pe structurile naturale, culoarea plombelor si lucrarilor protetice vizibile nu va putea fi modificata.

Contraindicatii

Sunt anumite cazuri in care pacientul nu primeste recomandare pentru albirea dentara. De exemplu, atunci cand are mai multe plombe sau obturatii in zona frontala, ceea ce ar presupune schimbarea lor cu unele noi, adaptate la noua culoare.

De asemenea, albirea nu este recomandata in cazul in care pacientul are cariile de colet, defecte ale structurii smaltului dentar sau gingivita netratata. Totusi, si pentru astfel de pacienti exista solutii, precum fatetele ceramice, care sunt aplicate prin proceduri non-invazive.

Ce probleme pot sa apara

Utilizate prea des, produsele care promit albirea dintilor pot cauza mai multe probleme. Subtierea smaltului dentar este cea mai cunoscuta. De asemenea, si peroxidul are un efect puternic asupra gingiilor, iar daca este folosit in exces pot sa apara sangerari ale gingiilor.

Mai mult, in timp acesta poate duce chiar la retragerea gingiei. De aceea este indicat sa nu se abuzeze de albirea dentara, iar aceasta procedura sa se realizeze numai la indicatia stomatologului si la perioade de minumum 6 luni.

De altfel, si aplicarea peroxidului odata la minimum 6 luni este lipsita de efecte secundare. Totodata, printre efectele secundare ale albirii dentare este si prezenta durerii la cald sau la rece, la alimente dulci, insa acestea dispar daca se urmeaza un tratament de desensibilizare.