Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament

Generalitati

Sinuzita este una dintre cele mai obisnuite boli, fiind intalnita atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Reprezinta inflamatia captuselii uneia sau mai multor cavitati sinuzale.

Exista doua tipuri de sinuzita:

1. Sinuzita acuta, care dureaza adesea trei saptamani sau mai putin, avand un debut brusc cu o simptomatologie ce se remite relativ repede sub tratament.

2. Sinuzita cronica, care dureaza adesea intre trei si opt saptamani, dar poate continua si mai mult, evolutia sub tratament fiind lent favorabila.

Ambele tipuri de sinuzita sunt extrem de neplacute, iar simptomele pot varia de la durere intensa la o indispozitie generala.

In functie de localizare, sinuzitele mai pot fi:

- sinuzite maxilare, localizate la nivelul maxilarului, ce debuteaza cu dureri de cap si senzatie de presiune la nivelul maxilarului;

- sinuzite etmoidale, situate la nivel etmoidal, ce debuteaza cu dureri la nivelul ochilor si senzatie de presiune in spatele ochilor, dar si dureri de cap;

- sinuzite frontale, ce sunt insotite de migrene si durere localizata in zona sinusurilor frontale;

- sinuzite sfenoidale, ce afecteaza osul sfenoid si debuteaza cu durere in spatele ochilor si stari de ameteala, uneori insotite de greata.

In sinuzita, tesuturile se umfla si celulele produc un mucus gros care nu se poate scurge bine prin canalele si orificiile mici ale sinusurilor.

Rezulta astfel o presiune din ce in ce mai mare, care cauzeaza dureri intense de cap, congestive, tuse persistenta, oboseala, maxilare sensibile si durere in zona sinusurilor.

O durere de cap tipica sinuzitei are o intensitate scazuta in cursul diminetii si se intensifica pe parcursul zilei, uneori seara devenind insuportabila. De asemenea, este insotita de febra, guturai, congestie, iritare, oboseala si slabiciune generalizata.

Cauze

Cea mai frecventa cauza o reprezinta infectii de tract respirator superior (o raceala sau gripa) ce se extinde catre sinusuri. Blocarea lor cauzata de alergii, gripa sau raceala obisnuita poate duce la inflamatia lor si astfel la debutul unei sinuzite acute, care daca nu este tratata la timp sau corect duce la cronicizare.

Alte cauze ce pot determina sinuzita sunt: alergiile (in special rinitele alergice), bacteriile ce cauzeaza infectii dentare, expunerea la alergeni din mediu cum ar fi fumul de tigara, smogul, praful, sporii de mucegai, polenul, polipii din cavitatea nazala, deviatii de sept.

Principalele simptome

• Presiune sau durere de cap deasupra ochilor;

• Edeme la nivelul fetei (senzatia de fata umflata);

• Durere ce se accentueaza la aplecarea capului;

• Senzatie de disconfort la nivelul sinusurilor;

• Respiratie orala datorata imposibilitatii de a respira pe nas;

Tuse pe timpul zilei, ce se poate accentua si in timpul noptii din cauza pozitiei nocturne si a secrectiilor ce se dreneaza;

• Dureri oculare si senzatie de “ochi umflati”;

• Pot aparea si dureri dentare;

• Senzatie permanenta de oboseala, iar in unele cazuri senzatie de ameteala

• Scurgeri postnazale (mucus in exces in gat);

• Scurgere nazala de culoare verde-galbuie;

• Febra;

• Dureri in gat.

Investigatii

Cele mai des investigatii utilizate sunt:

-examinarea cavitatii nazale cu un sistem optic adecvat (rinoscopia), ce evidentiaza secretia purulenta de la nivelul sinusurilor;

-radiografia de sinusuri;

-radiografia panoramica dentara pentru a depista o infectie dentara extinsa spre sinusuri;

-in ultima instanta se poate face punctia sinusului sau a sinusurilor infectate pentru a permite identificarea germenului patogen si testarea sensibilitatii acestuia la un anumit antibiotic.

Prevenire si tratament

Se spune ca sinuzita urmeaza dupa o raceala, astfel ca pentru evitarea acestor infectii este important sa avem grija de sistemul nostru imunitar.

Alimentele bogate in nutrienti si vitamine pot ajuta la intarirea sistemului imunitar prin stimularea activitatii anticorpilor si a celulelor sistemului imunitar. Consumul de alimente condimentate in timpul bolii pot reduce temporar congestia nazala, dar asta nu inseamna ca nu trebuie urmat un tratament medicamentos.

Pentru a mentine mucusul subtire este indicat sa beti cat mai multa apa si alte lichide.

Indicata este si evitarea fumului de tigara si expunerea la alergeni, se poate utiliza un umidificator pentru a mentine umiditatea aerului in interior cat mai aproape de normal, se pot aplica comprese calde pe fata pentru a favoriza deblocarea sinusurilor si se poate utiliza un irigator special pentru sinusuri ce se achizitioneaza din farmacii si foloseste apa sarata pentru eliminarea mucusului.

Medicamentele antiinflamatoare sunt utilizate pentru reducerea simptomelor, dar si pentru combaterea durerii, ce uneori devine imposibil de suportat pentru pacient.

Decongestionantele nazale sunt si ele utilizate sub forma de picaturi sau pufuri, dar nu trebuie utilizate mai mult de 5-7 zile, deoarece unele dintre ele pot crea dependenta, iar altele folosite in exces pot irita si mai tare mucoasa nazala deja sensibilizata pe fondul inflamatiei.

Mai sunt utilizate si antihistaminicele pentru combaterea simptomelor la cei cunoscuti cu rinita alergica, ce au dezvoltat o sensibilitate la nivelul mucoasei nazale.

Aerosolii cu solutii saline sunt foarte benefici in perioada bolii, deoarece ajuta la drenarea mai rapida a secretiilor si la fluidificarea mucusului acumulat.

De preferat ar fi sa se urmeze doua sedinte de aerosoli pe zi, timp de cel putin 7 zile, dar acest lucru variaza in functie de medic, dar si de dotarea pacientului sau nu cu un aparat special pentru aerosoli (nebulizator).

Suplimentele pot contribui si ele la vindecare chiar daca luati antibiotic, iar vitaminoterapia are un rol destul de important pe perioada bolii ajutand la o vindecare mult mai rapida.

Prin urmare, ar fi indicat ca suferinzii de sinuzita cronica sa ia alaturi de tratamentul recomandat si o formula cu multivitamine si multiminerale.