Afectiuni ce pot fi provocate de folosirea gadgeturilor in randul copiilor

Generalitati

Afectiuni ale ochilor, insomnie, obezitate, agresivitate, dependenta – sunt numai cateva dintre riscurile la care sunt supusi copiii care au la discretie tableta, telefonul mobil sau calculatorul.

Realitatea este ca marea majoritate a copiilor nu se mai joaca in prezent cu jucarii, ci cu gadgeturi. Foarte multe studii arata ca utilizarea in mod frecvent a acestor aparate afecteaza foarte mult starea emotionala si sociala a unui copil.

Principalele pericole ale utilizarii gadgeturilor

Utilizarea in exces a acestor instrumente electronice poate face ca un copil sa nu mai fie atat de sociabil, sa aiba rezultate din ce in ce mai slabe la scoala si sa fie interesat numai de viata virtuala, de jocurile de pe telefon, de tableta, calculator.

In plus, copilul va deveni dependent de jocuri, iar dependenta se poate trata numai cu ajutorul psihoterapeutului.

Telefonul mobil poate crea chiar dependenta, iar in cazul in care parintele ii interzice celui mic utilizarea acestuia, copilul poate sa planga si sa devina agresiv. Utilizarea fara limita a acestui aparat duce la instalarea agresivitatii, dar si a insomniilor.

Copiii care au renuntat la jocurile clasice, la petrecerea timpului in aer liber in favoarea jocurilor online isi vor dezvolta mai greu anumite capacitati cognitive.

Radiatiile provocate de telefonul mobil pot afecta creierul uman. Mai mult, numeroase studii sustin ca gadgeturile pot provoca, de asemenea, cancer la nivelul creierului.

Telefonul mobil afecteaza inclusiv memoria copilului, de aceea este indicat sa fie utilizat cu ajutorul castilor sau al dispozitivelor bluetooth, pentru a evita apropierea gadgetului de cap.

Telefonul mobil duce la aparitia tulburarilor de somn. Astfel, daca acesta este tinut in dormitor, pe noptiera, poate duce la instalarea insomniilor.

Utilizarea pentru un timp indelungat a calculatorului de catre copil poate duce la o serie de afectiuni ale coloanei vertebrale: scolioze, cifoze, cifoscolioze sau spondiloze.

Mai mult, biroul pe care este asezat calculatorul trebuie sa fie suficient de lat pentru a permite pozitionarea tastaturii mai departe de marginea acestuia, astfel incat copilul sa aiba un sprijin pentru brate. In caz contrar, cel mic se poate confrunta in timp cu dureri de articulatii.

De asemenea, utilizarea gadgeturilor poate cauza suprasolicitarea vederii. Distanta optima pe care trebuie sa o pastram fata de monitorul calculatorului este de 50-60 de centimetri, iar privirea trebuie sa cada la un unghi de 30 de grade sub perpendiculara, pentru ca numai in acest mod ochiul este cel mai putin solicitat.

De asemenea, daca de exemplu monitorul este asezat spre lumina, poate sa apara fenomenul de orbire, pentru ca lumina se reflecta in monitor. Recomandat este ca lumina sa vina fie din stanga, fie din dreapta, iar pentru copii, cel mai bine este ca parintele sa achizitioneze un monitor cu cristale lichide, care nu reflecta lumina.

Totodata, statul pentru mult timp in fata calculatorului sau a laptopului poate cauza miopie. Un copil care deja are diagnosticul de miopie si care sta la calculator fara limite bine stabilite de catre parinti, este posibil sa dezvolte probleme legate de cresterea si agravarea miopiei.

In acest caz, este util sa se faca mici pauze de la lumina monitoarelor. Nu in ultimul rand, lumina gadgeturilor pe care copilul le are la dispozitie si pe care le utilizeaza zilnic mareste si accentueaza prezenta viciilor de refractie.