Obiceiuri care iti pot influenta metabolismul

Generalitati

Metabolismul reprezinta totalitatea reactiilor biochimice care se produc in organismul uman, iar acesta este influentat de multe lucruri, mai exact de anumite obiceiuri pe care le putem avea.

Obiceiuri care influenteaza in mod negativ metabolismul

Lipsa sportului. Activitatea fizica are si rolul de a contribui la arderea grasimilor, in felul acesta fiind accelerat metabolismul. De aceea, este indicat sa faceti sport zilnic, macar 30 de minute.

Dieta haotica, mesele neregulate. Daca nu sunt respectate cele trei mese principale pe zi, plus cele doua intermediare si gustarile, organismul va incerca sa conserve energia, incetinind astfel metabolismul.

De aceea, este indicat sa se manance mai degraba putin si des, decat o singura data pe zi. Totodata, ca regula de aur pentru un metabolism bun este micul dejun, peste care nu trebuie sa sariti, deoarece organismul are nevoie de energie.

Chiar daca sunteti grabiti, incercati sa serviti o gustare sau un iaurt inainte de a pleca din casa dimineata.

Stresul. In clipele de maxima tensiune sau de stres metabolismul incetineste, de aceea, este indicat sa va relaxati cat mai mult posibil. De exemplu, puteti practica yoga sau puteti asculta muzica preferata. Si cititul unei carti captivante are un rol benefic asupra sistemului nervos.

Totodata, indiferent de volumul de activitati pe care le aveti intr-o zi, faceti in asa fel incat sa va pastrati o ora pentru placerea dumneavoastra, o ora in care sa va plimbati, sa ascultati muzica sau sa urmariti o comedie la televizor, stiut fiind faptul ca rasul are efect benefic asupra organismului, reducand stresul.

Hormonii. O schimbare hormonala poate reduce consumul de energie al corpului. Anumite afectiuni, cum ar fi o tiroida hiper sau hipo activa, sunt dereglari hormonale care va pot afecta metabolismul.

Obiceiuri care influenteaza in mod pozitiv metabolismul

Dieta sanatoasa. Cautati sa mancati cat mai sanatos. Micsorati cantitatea de zahar pe care o utilizati, alegeti cat mai multe fructe si legume in dieta zilnica.

Mestecati incet. Va puteti stimula metabolismul prin simpla schimbare a modului in care mestecati mancarea. Astfel, sunt studii care sustin ca daca mestecati mancarea foarte incet puteti pierde in jur de 10 calorii la o masa.

Mestecatul incet este crucial pentru o digestie optima, iar aceasta la randul ei este cruciala pentru o sanatate buna. In plus, va contribui la accelerarea metabolismului.

Includeti proteinele in dieta. Alegeti sa consumati carne slaba, peste si oua, deoarece proteinele vor stimula metabolismul, datorita fierului, vitaminei D si Omega-3. In plus, sunt studii care sustin ca odata cu cresterea cantitatii de proteine, creste si masa musculara, contribuind la un metabolism rapid.

Nu stati nemancati. Metabolismul functioneaza cel mai bine atunci cand o persoana are mese regulate, mici si dese. Senzatia de foame este un semn ca organismul are nevoie de calorii pentru buna functionare a metabolismului.

De aceea, nu este recomandat sa asteptati sa vi se faca foame. Consumati cat mai multe alimente sanatoase pe timpul zilei, precum migdale crude, fructe sau legume, pentru a mentine corpul intr-o stare optima pana la urmatoarea masa.