Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani.
Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati 90%, contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre.
Inclusiv dupa fierbere, porumbul si malaiul de porumb isi pastreaza peste 60% dintre proprietatile nutritive.
• Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii.
• Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in prevenirea artritei, scade nivelul colesterolului si, implicit, scade riscul de ateroscleroza si infarct.
• De asemenea, contine potasiu, necesar pentru buna functionare a muschilor si a inimii.
• Gastrita si ulcerul sunt ameliorate daca pacientul consuma des mamaliga calda in loc de paine, deoarece malaiul reduce aciditatea, in plus avand si un efect calmant, aproape sedativ.
• Nu permite depunerea grasimii. Carbohidratii din porumb ofera energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum constant duce chiar la scaderea in greutate, pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor.
Totodata, vitamina A pe care o contine porumbul este un antioxidant natural important pentru functionarea corecta a organismului, pentru un metabolism rapid, care contribuie la pierderea in greutate.
• Regleaza tranzitul intestinal si ajuta digestia, deoarece este foarte bogat in fibre.
• De asemenea, detoxifierea organismului se poate realiza cu ajutorul matasei de porumb, care se intrebuinteaza sub forma de ceai.
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul de ciroza hepatica.
• Totodata, mamaliga consumata frecvent contribuie la reglarea concentratiei de glucoza din sange si poate sa fie utilizata inclusiv de catre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.
• Vestea buna pentru persoanele care au intoleranta la gluten este aceea ca porumbul nu contine gluten, asa ca poate fi consumat fara griji.
• Porumbul este un excelent adjuvant in prevenirea cancerului la plamani, datorita continutului mare de beta-cryptoxanthin.
• Protejeaza vederea, datorita zeaxantinei pe care o contine.
• Contribuie inclusiv la incetinirea procesului de imbatranire a creierului, datorita continutului mare de tiamine, de aceea este indicat sa fie consumat des, mai ales dupa varsta de 60 ani.
• Ajuta la intarirea sistemului imunitar.
• Amelioreaza raceala prin continutul de vitamina A.
• De asemenea, viitoarele mamici isi pot asigura doza necesara de acid folic consumand porumb fiert sau mamaliguta.
• Este un bun protector al colonului, consumul de mamaliga fiind util in prevenirea cancerului de colon.