Exista situatii in care, desi mancati de trei ori pe zi si nu va neglijati gustarile, totusi va simtiti flamand, chiar si atunci cand va ridicati de la masa.
De ce simtim mereu ca ne este foame? Foarte multe motive stau la baza senzatiei de foame in mod constant.
Pentru a elimina orice posibila problema medicala este bine sa fiti informati.
• Un aliment nepotrivit pentru gustare. Este posibil sa mancati intr-o pauza de la birou, de exemplu o gogoasa sau anumite produse de patiserie.
Acestea va vor oferi energie, dar nu pentru mult timp si din acest motiv este foarte posibil ca in scurt timp sa va simtiti infometat din nou.
Optati pentru alimente mai hranitoare, cum sunt cerealele integrale, fructele sau legumele, somonul, nucile, avocado, ouale sau puiul la gratar.
• Sunteti stresat. Corpul poate ignora senzatia de foame cu ajutorul unui hormon numit adrenalina, insa ulterior, pe masura ce grijile sporesc, organismul va elimina un alt hormon, cortizolul, care poate creste pofta de mancare.
Nu trebuie insa sa va ingrijorati, deoarece atunci cand stresul dispare, nivelul cortizolului scade si apetitul va reveni la normal.
• Va este sete. Sunt cazuri cand aveti impresia ca trebuie sa mancati ceva urgent, insa realitatea este ca sunteti deshidratat, asa ca beti apa, iar daca senzatia de foame persista, atunci mancati.
• Posibil sa aveti diabet zaharat. "Polifagia" este cuvantul utilizat de catre medici pentru a denumi senzatia de foame extrema, care poate fi si unul dintre simptomele diabetului zaharat.
La acesta se adauga pierderea in greutate si aparitia starii de oboseala permanenta. De aceea, in cazul in care prezentati aceste simptome, este indicat sa nu amanati, ci sa discutati de urgenta cu medicul dumneavoastra.
• Sunteti insarcinata. Unele femei insarcinate pot avea o senzatie permanenta de foame, in timp ce altele pot fi extrem de sensibile la mirosuri si nu pot manca.
In cazul in care prezentati aceste simptome, consultati un medic ginecolog, fie achizitionati de la farmacie un test de sarcina, deoarece este posibil sa fiti gravida.
• Mancati prea repede. Atunci cand mancati in graba, organismul este suprasolicitat si digestia nu se produce asa cum ar trebui.
Incercati sa mancati incet, fara a fi stresati sau grabiti; in acest mod senzatia de satietate se va instala atunci cand ati mancat suficient.
Indiferent de situatie, dupa ce ati terminat de mancat, asteptati 20 de minute ca sa puteti observa daca senzatia de foame dispare sau nu.
• Poftele. Atunci cand sunteti intr-un magazin alimentar si va tenteaza un anumit produs, chiar daca sunteti satul este posibil sa simtiti o nevoie acuta de a manca.
• Emotiile. De exemplu, inaintea unui examen sau atunci cand sunteti in asteptarea unei vesti importante este posibil sa simtiti nevoia de a manca incontinuu.
Este practic o senzatie de foame pe fond nervos si care nu subliniaza foamea reala.
• Urmati un anumit tratament. Unele medicamente va pot afecta sau modifica apetitul. De exemplu, pastilele utilizate pentru a trata depresia sau tulburarile de dispozitie, sau antihistaminice, antipsihotice si corticosteroizi pot determina astfel de senzatii.
Este recomandat sa-i spuneti medicului daca va simtiti mai infometat dupa ce ati inceput un nou medicament.
• Nu dormiti suficient. Lipsa somnului poate schimba echilibrul hormonilor de foame intr-un mod care va poate face sa vreti sa mancati mai mult.