Stresul este tot mai prezent in viata de zi cu zi, cu diferite grade de accentuare.
Din pacate, daca nu este tinut sub control sau macar diminuat pe cat posibil, stresul poate avea efecte destul de grave asupra organismului.
Astfel, sistemul imunitar va avea de suferit, iar persoana in cauza se va simti complet epuizata.
• Uneori este indicat sa spuneti NU. Invatati sa spuneti acest cuvant si este posibil sa diminuati considerabil cantitatea de stres.
De regula, la birou, dar si acasa aveti foarte multe lucruri de rezolvat, colegii sau cei dragi va cer sa faceti o multime de alte lucruri, iar daca veti raspunde afirmativ fiecarei solicitari, la sfarsitul zilei veti fi epuizata.
In plus, veti constata ca in acea zi nu veti avea deloc timp individual, iar frustrarea se va accentua.
• Opriti-va pentru cateva minute si intrebati-va: Ce ma ajuta sa ma relaxez? Ce as vrea sa fac acum sau ce as face daca as avea timp? Unul din cele mai importante aspecte in procesul de eliminare a stresului este aflarea modalitatii care va relaxeaza.
De exemplu, puteti scrie pe o hartie lucrul care va relaxeaza si purtati apoi hartia in geanta pentru a va reaminti constant.
Exista multe activitati care va pot aduce relaxarea, cum ar fi de exemplu mersul la sala de sport, o ora de yoga, un masaj, o baie, mersul la bazin, cumparaturile, plimbarile in aer liber si inclusiv concediile.
• Puteti incerca meditatia sau yoga. Un renumit profesor de yoga spunea: "Daca nu aveti timp 20 de minute sa meditati, atunci ar trebui sa meditati o ora".
Asa ca faceti-va timp si pentru meditatie, iar efectul pozitiv nu va intarzia sa apara.
Cu atat mai mult cu cat ultimele studii au aratat ca stresul cronic poate duce la instalarea unor boli grave atat de natura fizica, cat si emotionala. Yoga si meditatia ajuta trupurile si mintile sa se relaxeze.
• Luati magneziu deoarece stresul cronic poate cauza deficiente de magneziu. Acesta este un mineral calmant si relaxant, cunoscut de foarte mult timp.
In plus, s-a demonstrat ca este benefic pentru sistemul nervos, ajutandu-va sa faceti fata stresului.
Magneziul contribuie la reducerea durerilor musculare, ajuta la obtinerea unui somn de calitate, imbunatateste digestia (magneziul ajuta la digerarea corecta a alimentelor), amelioreaza constipatia si usureaza durerile de cap.
Din pacate, cei mai multi dintre noi nu asimileaza suficient magneziu din alimentatie (din alimente cum ar fi nuci, seminte si cereale integrale).
Toti cei care nu isi preiau cantitatea de magneziu din alimente au alternativa suplimentelor de magneziu pe care le pot achizitiona din orice farmacie.
• Odihna este foarte importanta, de aceea este bine sa incercati sa dormiti intre 7 si 8 ore pe noapte si sa acoperiti o parte din intervalul 22.00 – 02.00.
Exista numeroase studii care sustin ca lipsa somnului poate duce la aparitia unor boli cardiovasculare, la diabet zaharat, obezitate, dar si la stari de iritabilitate, frustrare si la acumularea stresului.