Vara este sezonul in care multe afectiuni pot da batai de cap, inclusiv cele care apar in urma neglijentei si a unei ingrijiri necorespunzatoare.
Diferite probleme care apar la nivelul picioarelor sunt de-a dreptul dureroase si jenante. Pentru a le evita, trebuie sa le cunoasteti si sa stiti cum sa le tratati sau sa le preveniti din timp.
• Inflamatie la picior. Reprezinta o umflatura localizata la baza degetului mare, care poate creste cu timpul si poate fi dureroasa, iar din cauza presiunii sau a artritei pe care o are deja pacientul, poate conduce la instabilitatea altor articulatii de la nivelul piciorului.
Medicamentele antiinflamatorii, bandajele, plasturii speciali achizitionati din farmacii, pantofii mai largi si mai ales fara tocuri pot fi de un real folos in astfel de situatii.
Atunci cand tratamentele conservatoare nu reusesc sa amelioreze simptomele, pacientul primeste indicatie de interventie chirurgicala.
• Calusuri. O presiune puternica la nivelul piciorului poate cauza aparitia unui calus. Calusurile apar de obicei la nivelul piciorului si al calcaiului.
Sunt situatii in care pacientul fie va purta incaltaminte ortopedica, fie va avea nevoie de interventie chirurgicala.
• Guta. Caracteristicile principale ale gutei includ roseata, prezenta umflaturilor, a durerii bruste si rigiditate, cel mai des intalnita la articulatia degetului mare.
Guta poate aparea si la picior, la glezna sau la genunchi.
Concret, guta este rezultatul acumularii in cantitati mari a acidului uric din organism, care se va cristaliza si va duce astfel la aparitia durerii.
Atacurile acute pot dura zile sau chiar saptamani, iar tratamentul gutei consta in medicamente antinflamatorii orale si/sau injectii cu cortizon oral.
Este important de retinut faptul ca, netratata, guta poate deveni cronica si poate afecta articulatiile pana la un punct in care interventia chirurgicala este inevitabila.
• Negii plantari. Sunt infectii virale care dezvolta anumite excrescente pe talpile picioarelor. De regula, se pot contracta de la piscinele publice sau de la dusuri.
Ele sunt adesea dureroase si, desi inofensive, este recomandat tratamentul acestora.
Terapia cu laser si indepartarea chirurgicala sunt optiuni mai agresive la care se ajunge foarte rar.
• Piciorul de atlet. Este o infectie fungica care poate provoca roseata, mancarimi, arsuri. Piciorul sportivului poate fi contagios, mai ales daca mergeti des in locuri cu risc precum bazine sau piscine neamenajate corespunzator.
Tratamentul include lotiuni antifungice sau medicamente pe cale orala pentru cazuri mai severe.
• Infectie fungica a unghiilor. Daca aceasta este netratata, o infectie fungica se poate raspandi si la alte unghii.
Tratamentul consta in aplicarea de creme antifungice topice, administrarea de medicamente antifungice orale sau tratamentul cu laser.
• Unghie incarnata. Cauzele principale sunt purtarea pantofilor prea stramti si taierea unghiei prea mult. De cele mai multe ori, este necesara interventia chirurgicala pentru a indeparta partea unghiei fie temporar, fie permanent.
• Platfus. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin faptul ca talpa piciorului intra in contact complet sau aproape complet cu solul.
Acesta afectiune poate fi determinata de factori genetici sau poate fi cauzata de o alta afectiune, precum disfunctia tendonului tibial posterior.
Tratamentul include pantofi de sustinere si in cazuri de simptomatologie progresiva, corectie chirurgicala.