Alcoolul poate provoca deficiente nutritionale?

Generalitati

Marea majoritate a oamenilor consuma alcool pentru a se relaxa, a socializa sau a sarbatori.

In functie de starea de sanatate, de varsta si de cantitatea de alcool consumata, pot exista unele beneficii pentru sanatate, dar si consecinte negative in cazul unui consum exagerat de alcool.

Este gresita teoria multor oameni care considera ca, daca nu sunt alcoolici, nu sunt expusi riscului unor probleme de sanatate.

Efectele negative ale alcoolului

Consumul de alcool pe termen lung poate provoca probleme legate de creier, ficat (ciroza, steatoza, hepatita alcoolica, fibroza), inima (tensiune arteriala crescuta, cardiomiopatie, aritmii, accident vascular cerebral), pancreas (pancreatita) si sistemul imunitar.

De asemenea, poate creste riscul unor anumite tipuri de cancer, inclusiv cele ale gurii, esofagului, gatului, de san sau cancer la ficat.

Consumul de alcool este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Principalele deficiente nutritionale

Cand alcoolul inlocuieste alimentele din dieta unei persoane, scaderea aportului de nutrienti poate provoca malnutritie primara.

Consumul scazut al substantelor nutritive esentiale (proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si/sau minerale) poate cauza deficiente si probleme de sanatate.

Deficientele comune cauzate de consumul de alcool

Vitamina B1 (tiamina)

Vitamina B1 se gaseste in multe alimente, inclusiv in boabele de cereale, fasole, nuci, drojdie si carne. Alcoolul, consumat zilnic, poate reduce rapid nivelul de tiamina.

De aceea, trebuie sa consultati medicul daca sunteti in pericol si aveti nevoie de tratament pentru un deficit de tiamina.

Vitamina B12

Vitamina B12 este necesara pentru a reface ADN-ul, pentru a mentine celulele nervoase sanatoase, pentru a reface hematiile si pentru metabolismul proteinelor.

Nivelurile scazute pot provoca pierderea echilibrului, amorteala sau furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor, oboseala, constipatie, confuzie, depresie, memorie slaba, durere la nivelul gurii sau limbii, scadere in greutate si un tip de anemie cunoscuta sub numele de anemie megaloblastica.

Studiile au demonstrat ca inclusiv consumul moderat de alcool poate afecta nivelul vitaminei B12.

Vitamina A

Vitamina A este una dintre cele patru vitamine liposolubile. Este necesara pentru reglarea sistemului imunitar, pentru cresterea osoasa, pentru reproducere si pentru diviziunea si diferentierea celulara.

Sursele alimentare bogate in vitamina A sunt pestele, cerealele si produsele lactate. S-a descoperit ca alcoolul promoveaza o deficienta a vitaminei A si, de asemenea, sporeste toxicitatea acestuia atunci cand este administrat in cantitati excesive.

Deoarece vitamina A este toxica in doze mari, moderarea consumului de alcool este singura modalitate de a evita aceasta neplacere.

Calciu

Calciul este cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale in formarea tesutul osos. Este cel mai abundent mineral din organism cu mai multe functii, incluzand contractia si expansiunea vaselor sanguine si a muschilor si secretia de hormoni si enzime.

Cele mai bogate surse de calciu sunt laptele, iaurtul si branza. Consumul de alcool poate determina pierderea calciului prin urina.

Deficitul de calciu poate duce, de asemenea, la osteoporoza. Cercetarile demonstreaza ca utilizarea continua a alcoolului, in special in adolescenta, poate afecta dramatic sanatatea oaselor.