Pericolele nebanuite ale servetelelor umede

Generalitati

Servetelele umede sunt extrem de des folosite, insa anumite studii atrag atentia ca acestea ar putea fi periculoase pentru sanatate.

Astfel, se pare ca acestea contin o multime de substante toxice, foarte daunatoare pentru pielea si sanatatea atat a adultilor, cat si a celor mici.

Este indicata evitarea utilizarii acestora pe cat este posibil, ca alternativa fiind recomandata metoda clasica de curatare cu apa si sapun.

In urma unor teste efectuate s-a dovedit ca cele mai multe tipuri de servetele umede contin numeroase substante alergene, parabeni si conservanti periculosi.

Astfel, a reiesit faptul ca servetelele umede analizate contin peste 160 de ingrediente chimice, multe dintre acestea fiind substante alergene, conservanti, particule antibacteriene si antioxidanti toxici, ce pot cauza de la dermatite sau eczeme, pana la blocarea sistemului nervos central si cancer.

Principalele substante continute

Printre substantele utilizate la fabricarea servetelelor umede se regasesc: alcool benzilic – cancerigen (depistat la peste 28% din servetelele testate), fenoxietanol – o substanta care poate determina blocarea sistemului nervos central, varsaturi si dermatita de contact, acetylated lanolin alcohol - toxic pentru pielea umana si alergen, acid benzoic - provoaca iritarea tractului respirator, iritare severa a ochilor si posibile leziuni, iritarea moderata a pielii.

De asemenea, poate provoca o reactie alergica a pielii.

Astfel, pentru a evita orice neplacere cauzata de servetelele umede, este indicat sa cititi cu atentie eticheta produsului si sa nu le achizitionati pe cele care contin urmatoarele substante: alcool, parabeni, ftalati, phenoxyethanol, coloranti, glicerina, polietilen glycol, alergeni, parfum.

Atunci cand au analizat aceste produse, specialistii de la APC Romania au prezentat un raport care a surpins ce contin majoritatea servetelelor umede.

Astfel, conform acestora, 85% din produsele analizate contin glicerina, 76% din produsele analizate contin polietilen glycol, 68% contin parfum, 65% au acid citric, 64% contin phenoxyethanol, 56% contin propylen glycol, iar 14% din produsele analizate contin parabeni.

Atentie la eticheta produsului

In plus, o serie de teste au aratat prin studii ca bebelusul are un pH de 6,7 – 7. De aceea, este recomandat ca servetele umede sa aiba un pH neutru, adica sa fie de 7.

Insa cei mai multi producatori scriu pe eticheta produselor lor un ph de 5,5, sau altfel spus un pH acid. Iar aceste produse acide conduc la anumite dezechilibre la nivelul organismului, mai ales ca este cunoscut faptul ca pH-ul sangelui are valori cuprinse intre 7,3-7,4, adica bazic.

Compozitia solutiei este una chimica

Cu toate ca pe unele etichete este mentionat cuvantul organic, lucru total neadevarat, fiindca numai bumbacul este organic.

Prin urmare, compozitia solutiei cu care au fost umezite servetelele este una chimica, de aceea servetelele nu sunt produse organice.

Ce solutii exista?

Specialistii le recomanda parintilor sa utilizeze metodele traditionale pentru curatarea pielii celui mic, adica a tifonului sau a compreselor sterile achizitionate din farmacii in combinatie cu infuzia de musetel.

Insa, daca se vor folosi servetele umede, trebuie avuta mare grija ca pe eticheta acestora sa nu se regaseasca substante precum: fenoxietanol, alcool, parfum, lanolina, parafina, parabeni, substante care pot dauna pielii celui mic si sanatatii acestuia.