Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica.
Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare.
In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie.
Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie!
Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si oaselor.
Un semn al deficientei de vitamina C este vindecarea inceata a zgarieturilor, dar si starile de oboseala, lipsa poftei de mancare, racelile sau infectiile frecvente pot indica o carenta.
Vitamina C are un rol important si in dezvoltarea capacitatii cognitive a copiilor. Nu degeaba se spune ca un copil care iubeste fructele si legumele este mai agil si invata mai repede.
Din fericire, Vitamina C se regaseste in aproape toate fructele si legumele. Nu se pune problema unei doze prea mari de vitamina C, aceasta fiind solubila in apa, iar excesul eliminat.
Vitaminele din complexul B contribuie la dezvoltarea armonioasa a copilului
Vitamina B1 protejeaza sistemul nervos de afectiuni si mentine mecanismul de transmitere al informatiilor de la creier la diverse organe ale corpului. Vitamina B6 ajuta la functionarea corecta a creierului si contribuie la reglarea starilor emotionale.
Aceasta isi aduce aportul si la functionarea normala a sistemului cardiovascular.
Vitamina B7 mentine sistemul nervos sanatos, iar vitamina B12 ajuta la producerea celulelor rosii si mentine sistemul nervos eficient, imbunatateste memoria si ajuta la desfasurarea activitatilor intelectuale.
Un dezechilibru al vitaminelor din complexul B poate fi sesizat prin procese greoaie de invatare si memorare, lipsa poftei de mancare si probleme de echilibru. Trebuie sa ai grija la dozele de vitamina B deoarece in exces pot fi daunatoare organismului.
Vitaminele B se gasesc in mod natural in foarte multe alimente, dar sunt usor distruse de alcool si de procesele de preparare a mancarii, adica de gatit. Prelucrarea alimentelor elimina, de asemenea, continutul de vitamina B. Spre exemplu, fabricarea de faina alba, orez alb si paine alba saraceste materia prima in ceea ce priveste vitaminele B. Somonul, spanacul, salata, ficatul, ouale si laptele reprezinta doar cateva surse bogate in complexul de vitamine B.
Vitamina D este responsabila cu absorbtia mineralelor si in special a calciului. Deficienta de vitamina D poate duce la o crestere insuficienta sau la o rezistenta scazuta a oaselor.
Vitamina D este asimilata prin expunerea la soare, acesta fiind unul din numeroasele motive pentru care copilul trebuie sa iasa la aer si la soare in orice sezon. Aceasta vitamina ajuta, deopotriva, la cresterea puterii de concentrare si memorare.
Marea majoritatea a oamenilor obtin toata cantitatea de vitamina D din lumina directa a soarelui, iar acest lucru este valabil si in cazul copiilor. Totusi, incepand cu luna octombrie si pana in luna martie pot exista dificultati in ceea ce priveste nivelul optim de vitamina D, iar suplimentele pot fi necesare.
Discutia cu medicul este foarte importanta atunci cand vine vorba despre vitamina D, deoarece acesta poate face cele mai bune recomandari. Chiar si asa, trebuie stiut ca exista cateva surse naturale de vitamina D, de exemplu pestele gras, cum ar fi somonul, sardinele, macroul si heringul, carnea rosie, ficatul si galbenusurile de ou. In plus, numeroase alimente pentru copii sunt imbogatite cu vitamina D, iar copiii le vor manca cu placere. Un mic exemplu se refera la cerealele pentru micul dejun ce sunt fortificate cu vitamina D, dar si cu alte vitamine.
Vitamina E intareste sistemul imunitar al organismului. Aceasta actioneaza ca un puternic antioxidant, ajutand la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. De asemenea, ajuta la mentinerea starii de sanatate a vaselor de sange, dar si la o circulatie adecvata a sangelui prin acestea.
Vitamina E poate fi obtinuta de copii din multivitamine sau din suplimente cu vitamina E. Totusi, copiii pot obtine toata vitamina E de care au nevoie din alimente, inclusiv din cele care sunt imbogatite cu aceasta. Uleiul de floarea-soarelui, nucile, semintele, migdalele, si alunele sunt doar cateva surse excelente de vitamina E. Totusi, medicul trebuie consultat cu privire la cele mai bune surse de vitamina E, deoarece in cazul in care cei mici au varste foarte mici pot interveni diferite alergii.
Din fericire, carenta de vitamina E este rara la copii, chiar si la cei care mananca putin. Copiii care sunt expusi la riscul de a dezvolta un deficit de vitamina E sunt cei prematuri, cei cu tulburari de absorbite a nutrientilor sau cei cu abetalipoproteinemie (sindrom Bassen-Kornzweig). In schimb, majoritatea acestor copii pot fi tratati cu suplimente pe baza de vitamina E.
Vitamina A sustine sistemul imunitar, ajuta la imbunatatirea vederii, protejeaza pielea si sistemul digestiv de infectii. Unul din simptomele des intalnite in cazul deficientelor de vitamina A este scaderea acuitatii vizuale, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma la orice varsta.
Vitamina A contribuie la dezvoltarea oaselor si dintilor si ajuta la repararea tesuturilor in cazul loviturilor sau zgarieturilor. Vitamina A are un rol important si in indeplinirea functiilor cerebrale si sanatatea sistemului imunitar.
Cand vine vorba despre vitamine, vitamina A este una dintre cele care pot fi gasite foarte usor intr-o varietate de alimente. Morcovii, cartofii dulci, mango, papaya si caisele reprezinta doar cateva din fructele si legumele ce sunt bogate in vitamina A. De asemenea, spanacul, salata si celelalte legume cu frunze verzi reprezinta surse excelente ale acestei vitamine. Totusi, aportul de vitamina A ar trebui stabilit impreuna cu medicul, deoarece o acumulare a acesteia in organism ar putea avea anumite efecte adverse.
Toate vitaminele sunt importante pentru o dezvoltare armonioasa a copilului, insa cele 5 sunt esentiale in perioada de crestere si invatare. Periodic este utila o evaluare a medicului pediatru si eventual, o suplimentare a alimentatiei copilului cu nutrientii necesari, daca este nevoie.
Parintii nu trebuie sa le ofere celor mici suplimente de vitamine si minerale ”dupa ureche”, deoarece pot exista complicatii nedorite. Spre exemplu, dozele mari din vitaminele liposolubile A, D, E si K pot fi toxice daca cei mici primesc prea mult din ele.