Cum se desfasoara fertilizarea in vitro?

Generalitati

Datele statistice arata ca un cuplu din sase este declarat infertil in urma investigatiilor de specialitate. Fertilizarea in vitro a fost folosita cu succes prima data in anul 1981, iar in prezent este recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai buna metoda de tratare a infertilitatii in cuplu.

Fertilizarea in vitro (FIV) a oferit si ofera in continuare sanse reale de a concepe un copil, care sa poarte materialul genetic al cuplurilor atinse de infertilitate.

Ce este fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este procesul de reproducere asistata prin care un ovul este artificial inseminat cu un spermatozoid, intr-un laborator.

Ulterior, ovulul fecundat este implantat in uterul femeii si urmeaza sa se dezvolte in mod natural. De cele mai multe ori, in uter sunt introdusi 2-4 embrioni in acelasi timp.

Fertilizarea in vitro este o metoda de reproducere umana asistata medical, care presupune crearea embrionului in afara corpului uman.

La aceasta metoda se apeleaza dupa ce tratamentele clasice de fertilizare sau alte metode de reproducere asistata precum inseminarea artificiala, nu au avut succes.

Cum se realizeaza FIV-ul

Procedura FIV se realizeaza in mai multe etape: stimularea ovariana, colectarea ovocitelor si fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la sot sau de la donatorul ales, urmate de transferul embrionului in uterul viitoarei mame.

Stimularea ovariana. Prima etapa a procedurii de fertilizare in vitro este stimularea ovariana. In aceasta etapa medicul specialist va incerca sa stimuleze ovarele cu ajutorul terapiei medicamentoase pentru ca acestea sa produca cat mai multi foliculi, scopul fiind de a obtine cat mai multe ovule.

De asemenea, monitorizarea numarului de foliculi si cresterea acestora se face cu ajutorul ecografiei transvaginale.

Important de mentionat este faptul ca prin producerea mai multor ovule, cresc sansele unei fertilizari in vitro de succes.

Mai mult, exista si posibilitatea pastrarii si congelarii ovulelor sanatoase sau a embrionilor ramasi.

Colectarea ovocitelor. Aceasta este o procedura nedureroasa. Extragerea ovocitelor se realizeaza cu ajutorul ecografului. Femeii ii va fi recomandat sa nu manance cu o seara inaintea procedurii.

Fertilizarea

Exista doua metode de fertilizare in vitro care se pot face in laborator: FIV clasic si metoda care presupune injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI).

A doua metoda se foloseste in cazurile grave de infertilitate masculina si permite folosirea materialului seminal de la sot.

Principalii factori de risc ai FIV-ului

• Lipsa raspunsului la medicatia administrata. Aceste cazuri se regasesc de regula la femeile trecute de 40 de ani si la cele care au o rezerva ovariana scazuta.

• Sindromul de hiperstimulare ovariana este o complicatie grava a stimularii ovariene. Se poate intalni la femeile care prezinta ovare micropolichistice.

Principalele simptome sunt durerile abdominale insotite adesea de greata, varsaturi sau urina inchisa la culoare. Uneori se recomanda chiar internarea pacientei.

• Riscurile emotionale in cazul in care FIV-ul nu se finalizeaza cu aparitia sarcinii.

• Riscurile financiare deoarece aceasta procedura nu este ieftina.

• Sansa unei sarcini multiple exista la fiecare inseminare artificiala.