Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala

Generalitati

Pe cat de frecvente sunt racelile in randul copiilor, pe atat este de complicat sa le tratezi, date fiind cauzele diferite, dar si reactia fiecarui organism in parte. Tusea, nasul infundat, stranutul, sunt la ordinea zilei, in special toamna si primavara, iar a-i feri pe cei mici de raceli este o utopie.

Tot ceea ce pot face parintii, este sa se inarmeze cu rabdare si cu cateva reguli ce il pot ajuta pe copil sa treaca mai usor peste aceste afectiuni.

Raceala, o afectiune frecventa la copii

Specialistii estimeaza ca prescolarii au, in medie, cel putin sase raceli pe ani, iar copiii mai mici pot avea chiar mai multe, mai ales in timpul iernii. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca un copil mic nu a avut inca sansa de a-si construi imunitatea fata de numeroasele virusuri care provoaca raceli, dar pe masura ce va creste i se va dezvolta si imunitatea.

Cele mai multe raceli sunt cauzate de virusuri, estimandu-se ca exista peste 200 de tipuri de virusuri care pot provoca raceli. Acesti agenti patogeni se raspandesc prin stranut, tuse si contact cu maini sau suprafete contaminate, asa ca igiena riguroasa reprezinta o metoda foarte buna de protectie.

Antibioticele trebuie utilizate doar la indicatia medicului

In primul rand, tentatia de a sari imediat la dulapul cu antibiotice trebuie eradicata. Acestea nu sunt mereu rezolvarea, ba mai mult, putem spune ca o mica parte din raceli poate fi tratata eficient cu antibiotice.

Organismul poate dezvolta foarte usor o rezistenta la antibiotice, atunci cand sunt consumate in exces, fapt ce va duce la tratarea mai dificila a altor afectiuni mai serioase in viitor.

In plus, antibioticele trebuie sa fie prescrise de medicul pediatru si, intotdeauna impreuna cu un probiotic. Probioticele au rolul de a proteja flora intestinala si de a ajuta sistemul imunitar.

Administrarea de medicamente

Raceala este o afectiune care dispare singura si fara tratament medical specific. Totusi, unele medicamente pot usura simptomele, precum durerile musculare, cefaleea si febra. Aceste medicamente nu trebuie luate „dupa ureche”, ci doar la indicatia medicului. Copiii au organisme mult mai sensibile decat adultii, asa ca dozele de medicamente vor fi recomandate in functie de diferite caracteristici, precum varsta si greutatea.

In plus, administrarea de medicamente fara a intreba in prealabil medicul poate pune copilul in pericol. De exemplu, aspirina poate dauna copiilor sau adolescentilor, deoarece o astfel de utilizare a fost corelata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar grava si care poate fi fatala. De asemenea, decongestionantele si antihistaminicele administrate in cazul copiilor sub 6 ani pot produce halucinatii, iritabilitate si aritmii.

Limitarea expunerii

O a doua regula ce trebuie respectata este expunerea cat mai putin a copilului la alte riscuri de imbolnavire. Pe cat posibil, copilul bolnav trebuie sa stea acasa si sa fie ferit de scoala, gradinita, locuri de joasa sau locuri publice aglomerate.

Chiar daca acesta nu are febra ridicata sau accese de tuse puternica, recuperarea lui este mult mai rapida cu doua-trei zile de repaus si izolare fata de alti copii.
Totodata, acesta nu va fi un focar de infectie pentru ceilalti. Cat timp copilul sta acasa din cauza unei raceli, trebuie incurajat sa se odihneasca cat mai mult, fapt ce il va ajuta sa depaseasca mai usor boala.

Hidratare corespunzatoare

Hidratarea corecta este la fel de importanta pentru o recuperare mai rapida. Apa, ceaiurile, sucurile naturale sau supele calde sunt esentiale pentru a oferi organismului puterea de a lupta cu raceala.

O hidratare corecta il va ajuta pe cel mic sa inghita si sa manance mai usor si sa tuseasca cu expectoratii pentru eliberarea plamanilor.

Desfundarea nasului

In timpul racelilor, o atentie deosebita trebuie acordata desfundarii nasului. Un nas infundat trebuie tratat cu picaturi speciale care il vor ajuta pe cel mic sa respire si sa elimine mai usor fluidele generate de raceala.

Un nas infundat poate duce usor si la alte afectiuni, si in special otita. Pentru copiii mici care nu stiu sa isi sufle singuri nasul, se recomanda folosirea batistei bebelusului.

Igiena optima

Igiena este mereu importanta, insa in timpul unei raceli, aceasta este esentiala pentru a-l feri pe copil de alti microbi intr-un moment cand organismul este deja solicitat si astfel, predispus la alte afectiuni. Copiii trebuie invatati sa se spele corect pe maini si sa isi sufle corect nasul.

Umiditatea aerului

Nu trebuie uitat nici mediul in care sta copilul. Umiditatea aerului este la fel de importanta. Se recomanda utilizarea unui umidificator sau dezumidificator, ideal cu higrostat care sa permita mentinerea umiditatii corecte in camera, respectiv intre 50% si 55%, conform Agentiei de Protectie a Mediului.
O umiditate prea scazuta poate irita suplimentar caile nazale, iar o umiditate prea ridicata favorizeaza un mediu microbian.

Vizita la medic

Nu in ultimul rand, un parinte trebuie sa fie constient de faptul ca orice raceala trebuie sa fie supravegheata de medicul pediatru. Orice inrautatire a situatiei sau o raceala ce persista mai mult de 2-3 zile trebuie sa fie un semnal de alarma pentru un consult amanuntit din partea medicului specialist.

Racelile nu sunt, nici pe departe, un lucru placut, insa un parinte trebuie sa fie constient ca acestea fac parte din procesul normal de crestere. Nu trebuie sa fie un motiv de panica, insa nici nu trebuie ignorate.

Cu cat un copil trece mai repede, chiar si peste o simpla raceala, cu atat el este expus mai putin riscurilor de a avea diverse complicatii precum boli pulmonare, astm, slabirea sistemului imunitar sau cresterea sensibilitatii la alergeni.

Este si mai bine daca cel mic trece peste raceli intr-un mod natural, fara medicamente si in special, fara antibiotice administrate „dupa ureche”.

Prevenirea racelilor

Nu exista metoda care sa impiedice complet imbolnavirea copiilor, dar exista cateva lucruri simple pe care parintii si copiii le pot face pentru a reduce sansele de imbolnavire. Astfel, mainile trebuie spalate frecvent cu apa calda si sapun si obligatoriu dupa tuse, stranut sau dupa suflarea nasului. De asemenea, igiena mainilor este obligatorie inainte de servirea mesei.

Copiii trebuie invatati sa stranute sau sa tuseasca in batiste de unica folosinta si sa le arunce imediat dupa utilizare. In cazul in care nu este posibil acest lucru, acestia vor trebui sa tuseasca sau sa stranute in cot, astfel incat germenii sa nu se cantoneze la nivelul mainilor. In plus, cei mici trebuie invatati sa nu bea unul dupa altul sau sa foloseasca tacamurile in comun cu alti copii.

Suplimentele pe baza de vitamina C si echinaceea nu impiedica racelile, dar se considera ca utilizarea continua a vitaminei C poate reduce durata si severitatea racelilor la copii. Totusi, medicul ar trebui consultat inainte de urmarea oricarui tip de tratament, chiar si cu suplimente de acest tip.