Igiena orala adecvata se intretine printr-un periaj regulat si corect al dintilor, prin folosirea atei dentare si a apei de gura si prin controale stomatologice la fiecare sase luni.
Totodata, este recomandata si o mare atentie la obiceiurile de consum ale anumitor alimente si bauturi.
Ceaiul. Desi este o bautura foarte sanatoasa, se pare ca ceaiul negru are un compus care pateaza dintii mai mult decat o face cafeaua.
De asemenea, inclusiv ceaiurile din plante pot pata dintii.
Diferite sosuri. Sosurile din rosii lasa urme pe smalt, de aceea este recomandat periajul dintilor imediat dupa consumarea lor.
Bauturile acidulate. Acestea pot afecta dintii, iar cele energizante pot eroda smaltul.
Vinul rosu. Nu este o surpriza faptul ca vinul rosu, o bautura indragita de multi oameni, va decolora in timp dintii, mai ales daca este consumat des. Si vinul alb are acelasi efect asupra danturii, deoarece este foarte acid.
Fructele de padure. Afinele, murele, ciresele si rodiile pot pata dintii. Inclusiv strugurii albi au un efect negativ asupra smaltului.
Cola si bauturile carbogazoase. Din cauza acizilor si a colorantilor, aceste bauturi – chiar si cele de culoare deschisa - pot duce la patarea danturii.
Mai grav este insa faptul ca substantele chimice care dau aroma bauturilor respective pot ataca smaltul, daca sunt consumate in cantitati mari.
Bomboanele si dulciurile. Colorantii din bomboane si din guma de mestecat pateaza nu doar limba, ci pot patrunde chiar prin smaltul dintilor. Ciocolata este un aliment extrem de nociv pentru dinti din cauza cantitatii mari de zahar pe care o contine. De aceea, trebuie consumata cu moderatie si nu zilnic.
Sfecla. Acesta contine agenti de colorare foarte puternici, iar in forma lichida pateaza si mai mult dintii, din cauza unei concentratii mari de coloranti naturali.
Cafeaua. Aceasta este pe primul loc in topul bauturilor care pateaza dintii. Dat fiind faptul ca aceasta bautura are si multe beneficii pentru organism, e bine sa se adauge lapte in cafea pentru a preveni patarea dintilor.
Citricele. Fructele precum lamaia, portocala si grapefruitul, dar si sucurile acestora contin acizi care erodeaza smaltul dintilor, cauzand decolorarea in timp a acestora.
De aceea, este important ca periajul dentar sa se efectueze dupa consumul citricelor sau sa se diminueze consumul lor la doar cateva pe saptamana.
Sosul de soia. Acesta este un aliment care ataca smaltul dintilor si ii pateaza. Din acest motiv, trebuie consumat cu moderatie.
Cand se consuma alimente sau bauturi care pot dauna dintilor este deosebit de important perierea corecta a dintilor.
Cu alte cuvinte, nu trebuie lasate aceste alimente sau bauturi prea mult timp in gura, pentru a preveni patarea danturii.
Ulterior, este recomandata clatirea cu apa de gura, care are rol antiseptic si antibacterian, mentinand sanatatea bucala.