Sunt o multime de tratamente pentru piele ce ajuta tenul, oferindu-i un aspect mai tanar si mai stralucitor, insa efectul acestora este fie de scurta durata, fie dispare rapid daca pielea nu este “hranita” corespunzator printr-un aport corect de nutrienti, vitamine si minerale.
Pielea ofera anumite “semnale”, poate avea un aspect mai imbatranit decat este normal, sau poate sa isi pierda din stralucire, este deshidratata ori prezinta diverse pigmentari. Este important sa stim sa “citim” aceste semnale si sa cunoastem rolul fiecarei vitamine pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare.
Ridurile sunt linii sau santuri la nivelul tegumentului, apar predominant in zonele care sunt mai expuse la razele UV: fata, gat, maini sau antebrate. Acestea fac parte din procesul normal, fiziologic de imbatranire, dar pot fi mai accentuate si din cauza anumitor factori genetici ce determina o structura si textura particulara a pielii, a expunerii excesive la soare sau a expunerii la diferiti poluanti atmosferici si fumat.
1. Efectul anti-aging se datoreaza in mare masura acestei vitamine
Procesul de imbaranire este un fenomen dinamic ce afecteaza tot organismul uman. La nivelul pielii, au loc alterari structurale la nivel molecular, avand loc modificari ale distributiei cantitative si calitative a colagenului, cea mai importanta proteina a tesutului conjunctiv. Colagenul este responsabil pentru mentinerea elasticitatii si fermitatii tegumentului.
Din cauza inaintarii in varsta, dar si a expunerii excesive la soare, a tutunului sau unei alimentatii dezechilibrate, producerea de colagen poate fi alterata, ducand la aspectul imbatranit a pielii, riduri sau aspectul de “piele lasata” sau “saggy skin”.
Productia de colagen poate fi stimulata “din interior” de un aport adecvat de Vitamina C preferabil din surse naturale, dar si din suplimente alimentare.
Aceasta vitamina cu proprietti antioxidante si cu rol in imunitate poate lupta si impotriva radicalilor liberi si poate ajuta la reducerea semnelor de imbatranire a pielii. De asemenea ofera stralucire si tonifiere. Poti citi aici despre beneficiile vitaminei C si cantitatea zilnica recomandata.
2. Complexul de vitamine B, esential pentru ten, unghii si par
Probabil, cel mai bun “salon de infrumusetare” il gasesti in alimentele cu continut ridicat grupul vitaminelor B: vitaminele B1, B2, B3, B5, B7, B9 si B12.
Acest complex de vitamine asigura hrana necesara celulelor din piele, unghii si par. Vitamina B12 poate ajuta la reglarea producerii pigmentilor pielii, dar si la absorbtia unor minerale importante pentru sanatatea unghiilor.
Vitamina B5 (acidul pantothenic) este una din cele mai importante vitamine pentru corpul uman, fiind implicata atat in productia de celule sanguine, dar si in convertirea mancarii ingerate (proteine, carbohidrati, lipide) in energie. De asemenea contribuie la mentinerea sanatoase a pielii, a parului si a ochilor, dar si a sistemului nervos. Poate ajuta la tratarea acneei.
Vitaminele B1, B2, B3 si B5 ajuta la hranirea celulelor foliculilor. Lipsa vitaminei B9 (a acidului folic) poate duce la incetinirea cresterii parului.
Acidul folic contribuie la reducerea riscului de cancer de piele, este un factor important impotriva procesului de imbatranire a pielii si in lupta impotriva acneei, creste elasticitatea si tonusul pielii si ajuta la generarea de celule noi.
Complexul de vitamine B asigura mentinerea unui ten stralucitor si tanar, a unghiilor sanatoare si a unui par bogat si puternic. De altfel, aceste vitamine sunt importante si sunt indispensabile pentru functionarea optima a majoritatii proceselor din organism, pentru generarea de celule sangvine, pentru metabolism, pentru sistemul nervos si pentru organele vitale.
3. Trateaza acneea cu vitamina A
Vitamina A este o vitamina liposolubila ce vine cu o multime de beneficii pentru piele.
Are efect antioxidant, ajuta la prevenirea efectului nociv al razelor solare UV aupra pielii, diminuand gradul de degradare a colagenului. Regleaza circulatia sanguina la nivelul dermei reducand riscurile aparitiei unor afectiuni precum rosaceea, imbunatateste ritmul de regenerare si de vindecare a pielii, ajuta la estomparea ridurilor, la indepartarea celulelor moarte, contribuie la protectia impotriva arsurilor solare, reduce petele pigmentare, imbunatateste gradul de hidratare a pielii. Ofera elasticitate si fermitate pielii, actionand asupra structurii de colagen a pielii.
Unul din efectele importante ale acestei vitamine este reducerea producerii de sebum fiind astfel un remediu excelent pentru tratarea acneei, afectiune ce afecteaza chiar si persoanele mature. Aceste beneficii sunt subliniate de numeroase studii printre care si cele publicate pe naturalacneclinic.com.
4. Beneficiile vitaminei E pentru o piele frumoasa
Mentinerea unui nivel optim de hidratare este extrem de important pentru o piele frumoasa si sanatoasa.
Asemenea vitaminei A, vitamina E face parte tot din complexul de vitamine liposolubile si are si ea un rol important in mentinerea unei texturi si a unui aspect tanar al pielii, avand in acelasi timp si un efect antioxidant important, actionand impotriva radicalilor liberi.
Contribuie la reducerea efectului nociv al razelor UV solare, la fel ca vitamina A. Poate ajuta la vindecarea mai rapida a afectiunilor de piele, inclusiv a arsurilor datorate expunerii prelungite la soare.
5. Mai putine cearcane cu vitamina K
Vitamina K, vitamina liposolubila cu denumirea stiintifica de fitadiona, are un efect antioxidant si antiinflamator, detine multiple efecte beneifce pentru organism si poate aduce un aport important la indepartarea efectului de piele imbatranita. Aceasta este importanta pentru procesul de vindecare si regenerare a pielii, ajutand la formarea colagenului, dar si a capilarelor de sange.
Cearcanele si ridurile reprezinta o problema dermato-cosmetica ce afecteaza o mare parte a populatiei, indeosebi dupa o anumita varsta. Cearcanele nu sunt mereu datorata unei lipse de somn, aceasta poate aparea si printr-un deficit de vitamina K. Cearcanele pot fi estompate sau indepartate printr-un aport adecvat de vitamina K.
Imbunatatirea aspectului cearcanelor prin luminarea nuantei intunecate a pielii a fost demonstrat prin multiple studii independente. Un studiu efectuat la Universitatea din Tokyo in 2004 de catre Mitsusishi et al reflecta ca aplicarea unor geluri cu fitadiona (2%), retinol (0.1%) si vitamina C (0.1%) a adus o imbunatatire considerabila aspectului pielii din jurul ochilor, diminuand si aspectul ridurilor in cazul unor subiecti.
Frumusetea trebuie, in primul rand, intretinuta printr-un stil de viata echilibrat si sanatos, prin adoptarea unui regim alimentar optim cu un continut crescut de vitamine.