Studiile clinice au demonstrat faptul ca persoanele care fac miscare cel putin de cinci ori pe saptamana au un risc cu pana la 40% mai scazut de a dezvolta o maladie canceroasa, decat persoanele inactive, existand cu 50% mai putin sanse ca acestea sa moara in jurul varstei de 60 ani.
Activitatea fizica, daca este practicata cu regularitate, de preferat zilnic, aduce o multitudine de beneficii sanatatii: asigura reglarea metabolismului, reduce stresul, combate insomniile, imbunatateste respiratia si circulatia sanguina.
In plus, combate obezitatea, previne diabetul, bolile cardiovasculare, reumatismul si osteoporoza. Totodata, asigura buna functionare a sistemului nervos deoarece oxigeneaza creierul, diminuand sau chiar inlaturand anxietatea si depresia.
Previne osteoporoza. Studiile au aratat ca activitatile fizice contribuie la mineralizarea oaselor, intarirea articulatiilor si tendoanelor. Mai mult, reduce durerile de spate prin imbunatatirea mobilitatii, iar o postura corecta reduce riscul de osteoporoza si fracturi.
Scade riscul de cancer de san. Cercetatorii de la o universitate din Carolina de Sud au realizat studii care au confirmat ca sportul practicat zilnic are efecte benefice impotriva cancerului de san. Astfel, in cazul femeilor care fac sport, riscul de imbolnavire scade cu 20%. Totodata, micsoreaza posibilitatea de aparitie a altor tipuri de cancer.
Puternic stimulent metabolic. Sportul stimuleaza procesele metabolice si intensifica regenerarea organismului. Contribuie si la cresterea masei musculare si a metabolismului, adica numarul de calorii pe care corpul le arde in repaos.
Previne diabetul zaharat de tip 2. Practicarea exercitiilor fizice combate fenomenul rezistentei la insulina, creste asimilarea glucozei de catre tesuturi si muschi. Sportul practicat zilnic previne aparitia sindromului metabolic, a diabetului zaharat de tip 2.
Regleaza somnul. Cel putin 30 de minute de activitati fizice regulate cresc nivelul de endorfine din organism, oferind totodata un somn linistitor. In plus, asigura starea de bine, intrucat endorfinele sunt considerate hormonii fericirii. Mai mult, sportul va micsora cantitatea de cortizol, hormonul stresului.
Mentine sanatatea inimii. Activitatea fizica sustinuta are un rol important in prevenirea formarii placilor de grasime pe peretii arterelor inimii, creierului, rinichilor si altor organe. Reduce riscul de imbolnavire a inimii si cel de accident vascular cerebral, imbunatateste circulatia sangelui, ajuta la scaderea colesterolului "rau" (LDL) si la cresterea colesterolului "bun" (HDL), contribuie la reducerea tensiunii arteriale crescute si previne aparitia hipertensiunii arteriale.
Asigura o silueta armonioasa. Este cunoscut beneficiul pe care il are sportul asupra siluetei. Mai multa masa musculara contribuie la arderea grasimilor, ajuta la controlul apetitului si la mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
Sprijina renuntarea la fumat. Sportul contribuie la procesul de renuntare la fumat. Astfel, plimbarile sau alergarea combat dependenta de nicotina, intrucat miscarea reduce stresul si scade dorinta de a fuma. Sunt recomandate 30 de minute de activitate fizica pe zi, de cinci ori pe saptamana.