Cele mai noi si performante masini de spalat rufe protejeaza hainele impotriva degradarii, insa acestea pot deveni daunatoare organismului.
Specialistii au aratat ca spalarea rufelor la temperaturi scazute nu distruge bacteriile, astfel ca hainele pe care o persoana le considera curate nu sunt cu adevarat igienizate.
O serie de studii au aratat existenta unui nivel ridicat de bacterii in masinile de spalat si pe hainele proaspat spalate. Totodata, cercetarile au aratat ca bacteriile din masina de spalat pot fi transferate la mai multe cicluri de spalare, iar in doua linguri de apa din masina se pot afla pana la 1 milion de bacterii.
Principalele obiecte care sunt supuse riscului de a fi contaminate cu bacterii sunt acelea care intra in contact direct cu corpul: lenjeria intima, prosoapele si lenjeriile de pat.
De aceea, niciodata nu trebuie sa fie amestecate lenjeria intima cu prosoapele de bucatarie sau cu o pereche de blugi, spre exemplu.
Pe de alta parte, hainele - daca sunt spalate la temperaturi joase, cum ar fi la 30 de grade Celsius - creeaza conditii optime pentru dezvoltarea microbilor care se pot inmulti inclusiv in sertarul destinat detergentilor.
Nici programul scurt de spalare nu este recomandat, chiar daca este destul de tentant din punct de vedere al consumului.
Cum se evita contaminarea hainelor in masina de spalat
• O data sau de doua ori pe luna se porneste masina de spalat, fara haine, la o temperatura de 90 de grade, in acest fel curatandu-se interiorul acesteia.
• Lenjeriile de pat, lenjeria intima si ciorapii se spala separat de restul hainelor, aceasta fiind o metoda buna de prevenire a raspandirii microbilor care se gasesc intr-un numar mult mai mare pe aceste piese vestimentare.
• De asemenea, pentru spalarea lejeriei intime se va folosi apa calda.
• Dupa ciclul de spalare nu se inchide imediat usa masinii de spalat, deoarece aerul inhiba dezvoltarea bacteriilor.
• Sistemul de inchidere al masinii de spalat si compartimentul pentru detergent se curata periodic.
• Apa fierbinte si detergentul nu fac mereu fata multitudinii de germeni, de aceea trebuie utilizata apa rece. In plus, apa calda reduce efectul inalbitorului si masina de spalat nu va fi dezinfectata.
• Se evita pe cat posibil utilizarea inalbitorilor parfumati, deoarece acestia nu distrug microbii.
• Masina de spalat rufe trebuie sa fie dezinfectata periodic. Pentru a scapa de bacteriile care se pot acumula in interiorul masinii de spalat sau in tevi este indicat otetul.
Se seteaza masina pe un anumit program cu apa fierbinte, iar in locul detergentului se pune putin otet alimentar. Masina va fi lasata sa spele in gol, fara haine.
• Detergentul folosit, lichid sau solid, trebuie indepartat cu grija dupa ce au fost rufele spalate.
• O data pe luna este indicata folosirea unei solutii obtinute dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu, otet si apa calda. Cu aceasta se curata componentele masinii de spalat, inclusiv interiorul cuvei, pentru a asigura dezinfectarea acesteia.