Cataracta este principala cauza de orbire din lume, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Glaucomul are acelasi rezultat daca nu este tratat din faza incipienta, iar odata afectata, vederea nu poate fi recuperata.
Cataracta si glaucomul au ca simptome vederea incetosata, vederea dubla, dar si prezenta unor puncte sau linii luminoase. Ambele afectiuni duc la pierderea vederii, procesul odata instalat fiind ireversibil.
Aceste afectiuni pot fi insa prevenite sau macar amanat debutul lor cu ajutorul controalelor anuale la medicul oftalmolog.
Afectiunea apare la persoanele in varsta si are o evolutie lenta. Principalii factori care duc la aparitia ei sunt imbatranirea fireasca a organismului, expunerea ochilor la soare in lipsa ochelarilor de protectie, fumatul, obezitatea, anumite probleme ale tiroidei, ereditatea.
Semnele si simptomele cataractei cuprind:
- vederea incetosata, care se va instala treptat, nu brusc
- anumite halouri sau inele pe care pacientul reclama ca le vede
- aparitia dificultatilor de a conduce o masina pe timp de noapte
- imaginile sunt neclare, cu o tenta galbena, revenirea vederii la citit aproape, dupa ce initial pacientul a purtat ochelari dupa varsta de 40 de ani
- fotofobie
- modificarea culorilor sau a contrastului
- vederea scazuta in lumina puternica.
Numeroase studii de specialitate sustin ca administrarea suplimentelor de vitamina C, vitamina E, dar si consumul unor alimente precum spanacul, broccoli pot intarzia instalarea bolii.
Tratamentul este chirugical si consta in inlocuirea cristalinului cu unul artificial, anestezia fiind locala. La ora actuala nu exista alt tratament curativ in afara interventiei chirurgicale.
Externarea se face in aceeasi zi, la scurt timp dupa operatie pacientul plecand acasa.
Ochiul operat ramane pansat o zi, urmand tratament postoperator cu picaturi recomandate de medicul oftalmolog. In urma operatiei si atunci cand nu exista si alte afectiuni precum diabetul zaharat sau glaucomul, acuitatea vizuala se va recupera complet.
Pentru inceput, pacientul va purta ochelari la citit, dar nu mai mult de cateva saptamani.
Glaucomul este o afectiune care ataca nervul optic si conduce la pierderea acuitatii vizuale, putand uneori diminua vederea pana la cecitate. Medicii avertizeaza asupra faptului ca orbirea provocata de glaucom are un caracter ireversibil, intrucat este distrus nervul optic.
Printre factorii de risc se regasesc:
- cresterea presiunii intraoculare
- ereditatea
- varsta inaintata
- anumite afectiuni ale retinei.
Boala este frecvent raspandita, afecteaza persoanele cu varsta de peste 40 de ani, dar poate sa apara si la tineri, inclusiv la bebelusi.
In cazul glaucomului sunt prezente urmatoarele simptome: cresterea presiunii intraoculare, ingustarea campului vizual, modificarile nervului optic.
Preventia este esentiala si aceasta se realizeaza in cabinetul medicului oftalmolog care va masura si tensiunea intraoculara. Astazi, o serie de tratamente moderne asigura vindecarea, insa esential este diagnosticul precoce si administrarea unui tratament corect.