Leucemia este un cancer al globulelor albe din sange. Maduva osoasa produce prea multe leucocite si acestea nu-si mai indeplinesc functiile. Leucemia este de cele mai multe ori descoperita la analizele uzuale de sange.
Celulele albe din sange pot avea o diviziune celulara mult mai rapida decat celelalte celule. In leucemie, insa, ele se inmultesc incontinuu, fara sa se opreasca din acest proces.
Leucocitele au rolul de a asigura buna oxigenare la nivel celular. Pe masura ce leucemia avanseaza, este afectata productia altor tipuri de globule, inclusiv globule rosii si trombocite, ducand la anemie si la probleme de coagulare.
Tipurile de leucemie se impart in doua categorii:
- acute, care inseamna o dezvoltare rapida a bolii
- cronice, care prespun dezvoltarea lenta.
In cazul copiilor, aproximativ 98% din cazurile de leucemie sunt acute.
Multe cazuri de leucemie in stadii incipiente nu dau niciun fel de simptom, cu toate acestea printre principalele simptome ale leucemiei se numara:
• Prezenta unor pete mici de culoare rosie pe piele, care sunt adesea confundate cu o iritatie, insa in realitate sunt vase de sange sparte din cauza scaderii numarului de trombocite.
• Existenta nodulilor sau umflarea ganglionilor. Organismul nu mai are imunitatea necesara de a face fata infectiilor si, astfel, are loc umflarea ganglionilor limfatici.
• Dureri de cap puternice si dese ca frecventa, dureri care apar din cauza circulatiei ingreunate.
• Dureri de oase cauzate de extinderea maduvei osoase din cauza acumularii de globule albe anormale in maduva.
• Oboseala puternica. Organismul nu mai primeste cantitatea necesara de oxigen, iar cauza principala este scaderea numarului de celule rosii sanatoase.
• Vanatai care apar tot mai des pe corp, pe suprafete unde de regula omul nu se poate lovi, precum spatele, stomacul. Culoarea vanatailor este mult mai inchisa decat a celor provocate prin lovirea de un obiect dur.
• Prezenta sangerarilor din nas sau vindecarea destul de greoaie a unor rani usoare constituie un alt simptom care trebuie metionat medicului de familie.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele care provoaca leucemia. Totusi, un rol important il au:
- mostenirea genetica
- factorii de mediu
- fumatul
- expunerea la radiatii
- expunerea la diferite substante chimice.
Tratament de elita al leucemiei este transplantul de maduva. Studiile clinice arata faptul ca leucemia aparuta in copilarie are o rata de vindecare de 90%.
Pentru cazurile de leucemie acuta, scopul tratamentului este remisia. Astfel, pacientul este supus unor cure dure de chimioterapie pentru mai multe saptamani, timp in care acesta este spitalizat intr-un spatiu izolat, steril.
Dupa obtinerea remisiei, acesta va primi in continuare chimioterapie sau radioterapie pentru ca medicul sa se asigure ca au fost eliminate celulele canceroase din organism. Acasa este posibil sa primeasca diferite protocoale de intretinere pentru mai multi ani.
Cel mai bun tratament in cazul in care pacientul nu raspunde la chimioterapie este transplantul de maduva, care necesita un donator voluntar, de regula un membru al familiei care are caracteristici genetice asemanatoare.
Transplantul de maduva consta in trei etape principale: prepararea, operatia si recuperarea, cea mai grea fiind recuperarea.