Cafeaua verde. Topul beneficiilor pentru sanatate

Generalitati

Cafeaua verde este cafeaua cruda, neprajita, neprelucrata termic, cu o aroma mult mai intensa decat cea clasica.

O serie de studii atesta faptul ca antioxidantii din cafeaua verde impiedica distrugerea celulelor, prin consumul acesteia fiind prevenite multe boli printre care si cele cardiovasculare.

Majoritatea persoanelor consuma cafeaua dupa ce aceasta a trecut printr-un proces intreg de prelucrare.

Cercetatorii au studiat efectele pe care le are asupra organismului consumul boabelor de cafea in stare cruda si au descoperit o serie de beneficii.

Cum se prepara cafeaua verde

Pentru a putea fi consumata, acest tip de cafea se prepara in mod diferit fata de cea clasica. Practic, nu se fierbe, nu se da in clocot.

Cafeaua verde se infuzeaza cu apa incalzita timp de 5 minute, asemanator modului in care se prepara si ceaiul. La o cana de 200 de mililitri de apa sunt suficiente doua sau trei lingurite de cafea.

Este bine sa se consume imediat sau in maximum 10 minute de la preparare pentru a nu se pierde din proprietatile antioxidante.

Este indicat sa fie bauta zilnic, in prima parte a zilei, fara sa se adauge in ceasca zahar sau miere. Daca se va consuma seara, se poate utiliza cafea verde decofeinizata.

Efectele cafelei verzi asupra organismului

Efectele benefice pe care le aduce organismului consumul de cafea verde sunt numeroase si dovedite in urma unor studii de specialitate. Cercetatorii sustin ca oxidantii din cafeaua verde sunt mult mai puternici decat cei din ceaiul verde.

Principalele beneficii ale cafelei verzi

• Cantitatea mare de antioxidanti, care ii asigura organismului o stare optima de sanatate. Antioxidantii contribuie si la buna functionare a ficatului, stimuland detoxificarea acestuia.

• Scade riscul de aparitie al diabetului.

• Este un tonic excelent pentru activitatea cerebrala.

• Este recomandata si in curele de slabire, datorita continutului ridicat de acid clorogenic. Concret, acest acid accelereaza metabolismul si inhiba aportul de glucoza in intestine, dar si senzatia de foame este diminuata cu ajutorul acestuia.

• Stimuleaza secretia de saliva si suc gastric. Astfel, este usurat tranzitul intestinal, iar alimentele sunt digerate mult mai usor.

• Consumul de cafea verde relaxeaza organismul, fiind indicat persoanelor care sufera de insomnii.

• Combate tahicardiile si cresterea tensiunii arteriale.

• Cafeaua verde are efecte antiseptice si antiinflamatoare. Este considerata un adevarat dezinfectant natural, ea luptand cu o multime de virusi.

• Nu are efecte negative, consumul acesteia fiind asemanator celui urmat atunci cand se doreste o cura de detoxifiere a organismului.

• De asemenea, datorita continutului mare de antioxidanti, cafeaua verde ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a organismului, avand efecte pozitive asupra tenului si a pielii in general.

• Sporeste eficacitatea unor medicamente.

• Masajul cu ulei de cafea verde ataca depozitele de grasime si intinereste epiderma. Mai mult, reda elasticitatea pielii si intinereste tenul, intrucat contine compusi care stimuleaza productia de colagen a dermei, in felul acesta fiind prevenita imbatranirea prematura a tenului.