Privarea de somn are consecinte grave asupra organismului. Creste riscul bolilor de inima, favorizeaza instalarea diabetului, duce la pierderea apetitului sexual si la pierderea puterii de concentrare.
Dincolo de efectele asupra starii fizice, lipsa de odihna poate avea consecinte si la nivel psihic, cum ar fi depresia.
Orele necesare pentru somn variaza de la o persoana la alta. Cei mai multi dintre oameni au nevoie in medie de 8 ore de somn de calitate pentru o sanatate buna.
Altii au nevoie de mai multa odihna, in vreme ce sunt persoane care se multumesc si doar cu cinci ore de somn. Iti poti da seama de necesarul de somn in momentul in care constati ca te-ai trezit odihnit, energic, cu pofta de viata.
Fiecare persoana a experimentat de-a lungul existentei oboseala, starea de nervozitate si lipsa de concentrare rezultate ca urmare a unei nopti nedormite sau in care a dormit insuficient.
Atunci cand astfel de experiente sunt ocazionale, nu afecteaza sanatatea. Abia dupa mai multe nopti nedormite efectele pot deveni serioase. Privirea devine incetosata, dispare puterea de concentrare si de decizie, apare nevoia de somn in timpul zilei, creste riscul de accidentare.
In cazul in care oboseala se accentueaza din lipsa de somn, poate fi afectata starea generala de sanatate.
Depresie. Tulburarile de somn pot contribui in timp la instalarea depresiei. Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani in 2005, persoanele care au fost diagnosticate cu depresie sau anxietate dormeau mai putin de sase ore pe noapte. Insomnia, cea mai frecventa tulburare de somn, se afla in stransa legatura cu depresia.
Disfunctii sexuale. Studiile clinice au aratat faptul ca barbatii si femeile care nu dorm suficient raporteaza un libido scazut si, implicit, mai putin interes pentru sex. Vinovate sunt lipsa de energie, somnolenta si cresterea tensiunii arteriale.
Barbatii care sufera de apnee in somn au un nivel scazut de testosteron si, implicit, sufera de disfunctii sexuale.
Diabet. Lipsa de odihna schimba modul in care este procesata glucoza in organism. Astfel, persoanele care dorm mai putin de 5 ore pe noapte prezinta un risc de pana la sase ori mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2 decat cele care se odihnesc suficient.
Obezitate. Somnul insuficient afecteaza apetitul si aportul de hrana, dar si metabolizarea acesteia. Lipsa de odihna inhiba secretia de leptina, hormonul care atentioneaza creierul cand se atinge starea de satietate, precum si cresterea nivelului de grelina, o substanta care stimuleaza pofta de mancare.
Hipertensiune. In urma unei singure nopti in care nu s-au odihnit corespunzator, pacientilor cu hipertensiune le creste tensiunea arteriala in timpul zilei urmatoare. Astfel, persoanele care nu dorm suficient sunt predispuse bolilor cardiovasculare.
Cercetarile au mai aratat faptul ca persoanele care si-au redus constant numarul de ore dormite de la 7 la 5 sau chiar mai putin pe noapte au prezentat un risc dublu de deces din toate cauzele, dar in special din cauze cardiovasculare.
Aspect deteriorat. Lipsa somnului duce la pierderea stralucirii pielii, la aparitia petelor negre si a umflaturilor sub ochi. Corpul elibereaza mai mult cortizol, hormonul stresului, care, in cantitati in exces, poate descompune colagenul pielii, proteina care mentine pielea neteda si elastica.