Consumul scazut de calciu si sedentarismul sunt doar doi dintre factorii care grabesc instalarea osteoporozei, boala care fragilizeaza oasele prin pierderea masei osoase si care afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Important este ca osteoporoza nu se vindeca, ci poate fi prevenita.
Oasele pot deveni atat de fragile incat o simpla cazatura sau chiar o tuse puternica pot provoca fracturi osoase. Atat barbatii, cat si femeile pot fi afectati de osteoporoza, dar in general femeile care au trecut deja prin menopauza prezinta un risc mai mare pentru osteoporoza.
Miscarea
Sedentarismul este unul dintre factorii nocivi care favorizeaza instalarea osteoporozei. In schimb, exercitiile fizice regulate intaresc nu doar musculatura, ci si oasele.
Gimnastica aerobica, joggingul, dansul, inotul sau chiar simpla urcare a scarilor sunt exercitii care solicita organismul si determina crearea de tesut osos nou, esential pentru prevenirea osteoporozei. In plus, miscarea creste flexibilitatea articulatiilor, diminuand riscul cazaturilor.
Aportul de Calciu si vitamina D
Calciul este unul dintre mineralele vitale pentru organism. Atunci cand corpul tau nu are suficient calciu, rezistenta osoasa scade si apare riscul de fracturi. Necesarul de calciu creste pe masura inaintarii in varsta, in special in cazul femeilor, atunci cand intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ.
De aceea, este important ca acest nutrient sa faca parte din alimentatia de zi cu zi. Calciul se gaseste cu precadere in produsele lactate, in cereale, lapte de soia, in sardine, in legume de culoare verde inchis, precum broccoli si varza creata.
Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul. In acest sens, este necesar un consum constant de alimente precum peste gras, ficat de vita, oua, branza si suc de portocale. Si pielea are proprietatea de a fabrica in mod natural vitamina D3, prin expunerea la soare timp de 10-15 minute zilnic.
Limitarea consumului de alcool si cafea
Consumul de alcool este nociv din multe puncte de vedere. Mai mult de doua pahare de vin pe zi determina pierdere osoasa. In cazul unui consum excesiv, stomacul nu mai reuseste sa absoarba cantitatea de calciu necesara organismului. Astfel, alcoolul afecteaza pancreasul si absorbtia de calciu si vitamina D.
Si cafeaua este la fel de nociva. Cafeina este un compus care poate sa scoata foarte usor calciul din oase, promovand eliminarea sa renala. Astfel, oasele devin mai moi, mai fiabile si predispuse fracturilor. Specialistii au observat ca se pierd aproximativ 6 miligrame de calciu la fiecare 100 de miligrame de cafeina ingerata.
Efectuarea de analize regulate
Masurarea, o data pe an, a densitatii minerale osoase (osteodensitometria) se recomanda tuturor femeilor aflate la menopauza, dar si persoanelor care au antecedente de osteoporoza in familie, precum si barbatilor peste 70 de ani.
Ca alternativa, se poate face o radiografie osoasa, care este mai putin fidela, intrucat pierderea osoasa trebuie sa fie de 30-40%.