Puteti evita doua din cele mai frecvente afectiuni ale civilizatiei moderne: cariile dentare si bolile parodontale pur si simplu prin schimbarea dietei.
Sanatatea dintilor si a altor tesuturi orale aparent atat de greu de distrus pot fi puse sub amenintare atat de usor de placa bacteriana si produsii de sinteza ai acestora, in cazul nostru vorbind de acizi.
Unele dintre produsele alimentare influenteaza in directa masura crestere bacteriilor si numarul cariilor. In ciuda faptului ca produsele alimentar in sine nu are nici un efect asupra bolii parodontale, boala progreseaza rapid si este mai severa la pacientii a caror diete nu le furnizeaza substantele nutritive necesare.
Alimentatia proasta afecteaza intregul sistem imunitar, crescand sensibilitatea la multe afectiuni. In plus, studiile au aratat o legatura intre sanatatea orala si boli sistemice, cum ar fi diabetul si bolile cardio - vasculare.
A manca o varietate de alimente la un regim alimentar bine echilibrat va imbunatati sanatatea dentara si o crestere de fibre si vitamine in dieta va ajuta, de asemenea, reduce riscul altor boli.
Cum planific mesele mele, pentru a imbunatati sanatatea dentara?
Nutritia adecvata este caracterizata prin moderatie si varietate. Sa dezvolte obiceiuri alimentare, care sunt in concordanta cu recomandarile organizatiilor medicale. Alege alimente din grupe: fructe, paine si cereale; lapte, produse lactate si carne; pui; peste sau legume. A se evita extremele in dietele care limiteaza sau exclud grupe intregi de alimente si de obicei duce la o deficienta de vitamine sau minerale.
Pastrati-va gura intotdeauna umeda - beti multa apa. Saliva protejeaza atat tesuturile moi, cat si pe cele dure orale. Daca sunteti ingrijorat cu privire la gura uscata, completati-va dieta cu dropsuri sau guma de mestecat fara zahar pentru a stimula salivatia.
De asemenea, recomandata este evitarea alimentelor care adera la dinti pentru ca pot determina degradarea lor. In schimb, selectati produsele care contribuie la autocuratirea dentara, cum ar fi nuci, legume crude, iaurt simplu, branza, guma de mestecat.
Atunci cand consumati alimente cu predispozitie la fermentare, cum ar fi biscuiti, prajituri si chips-uri, combinati-le cu alte alimente. Asocierea cu alte produse ajuta la neutralizarea acizilor din gura si suprima dezvoltarea cariilor.
De fiecare data cand mancam, gura creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. In plus, studiile arata ca afectiunile dentare sunt puternic asociate cu supraalimentarea, cum ar fi bolile de inima, obezitatea, diabetul si hipertensiunea.
EFECTUL dietei si valorii nutritive pentru sanatatea orala
Adaptarea la o nutritie adecvata este importanta pentru o buna sanatate orala. Asa ca, atunci cand si cat de des mananci un anumit aliment si bautura afecteaza sanatatea generala si starea de sanatate a dintilor si a gingiilor. Cel mai frecvent efect al alimentelor asupra cavitatii orale - dezvoltarea cariilor si eroziunea smaltului.
Alimente care contin orice tip de zahar afecteaza sanatatea dentara prin aparitia cariilor, prin urmare, a aparut un val de inlocuitori de zahar. Placa bacteriana, este un film lipicios de bacterii care se colecteaza pe dinti, cu ajutorul zaharului, care este prezent in hrana noastra de zi cu zi.
Daca nu te speli pe dinti cu grija dupa masa, placa bacteriana foloseste zaharuri alimentare pentru a forma acizi care distrug stratul exterior al tesutului dur dentar, adica smaltului dentar, declansand eroziunea dentara - dezintegrarea structurii dentare din cauza atacului acid asupra dintilor.
De asemenea, produce substante in placi de tartru cantonate la interfata gingie dinte, care irita gingiile, facandu-le sensibile si predispuse la sangerare. Acest lucru poate duce la boli ale gingiilor, principala cauza a pierderii dintilor la adulti atunci cand tesutul gingival este tinut departe de dinti, precum aparitia pungilor parodontale care sunt umplute cu puroi si bacterii. In cazul in care gingiile nu sunt tratate, osul din jurul dintilor este distrus, iar dintii pot deveni mobili, cauzand chiar pierderea lor.
Aproape toate produsele alimentare, inclusiv laptele, painea, cerealele, fructele si legumele contin zahar intr-o anumita forma. Oricum, nu toate alimentele care contin zahar ar trebui sa fie eliminate din dieta, deoarece unele dintre ele contin substante nutritive importante de care organismul are nevoie.
Pentru a contribui la controlul cantitatatii de zahar, cititi compozitia produselor alimentare si alegeti alimentele si bauturile care contin cel mai putin zahar. Bauturile racoritoare, bomboanele, prajiturile si produsele de patiserie contin cantitati mari de zahar.
Produsele alimentare si bauturile contribuie la sanatatea orala deficitara. Unele produse, sunt mai susceptibile in provocarea problemele de sanatatea orala decat altele.
Prin urmare, tindem la moderare, daca si atunci cand utilizati urmatoarele produse:
- alimente bogate in carbohidrati rafinat (chips-uri, paine, paste, biscuiti, etc.) pot afecta negativ dintii. Bacteriile se hranesc cu resturile de particule alimentare din gura si produc acid, fiind principala cauza a cariilor dentare
- alimente lipicioase: stafidele, batoanele muesli, jeleurile de fructe mazare, caramelul, mierea au un efect negativ pentru dinti, motiv pentru care saliva nu reuseste sa spele suprafata lor de zahar.
- gustarile dulci, precum prajiturile si alte dulciuri contin o cantitate mare de zahar.
Bauturile carbogazoase regulate contin cantitati mari de zahar. Fructele, legumele si sucurile contin, de obicei, mult zahar si poate deteriora smaltul dintilor, cauzand aparitia cariilor dentare.
Nivelul de pH, ioni de hidrogen - o masura standard de aciditate. Pe o scala de la 0 la 14, Un nivel scazut al pH-ului in cavitatea bucala contribuie la eroziunea dentara.
Alimente si bauturi acide. Acizii care sunt cauza eroziunii dentare se gasesc in multe alimente si bauturi. Acesti acizi includ:
-Acidul fosforic continut in bauturile carbo-gazoase dulci.
-Citric si acid malic este continut in fructe, cum ar fi lamai
Acidul lactic continut in produsele fermentate, cum ar fi iaurtul. Acidul tartric continute in struguri si vinuri.
In concluzie dieta are cea mai directa legatura cu sanatatea mediului oral o alimentatie variata poate influenta pozitiv atat sanatatea orala cat si cea sistemita prin aportul de nutrienti necesari precum vitaminele si mineralele indispensabile unei bune functionari metabolice a intregului organism cat si la mentinerea echilibrului imunitar.