Borsul, cunoscut mai mult in gastronomie, este unul dintre ingredientele din bucatarie care are efecte terapeutice uimitoare.
Acesta trebuie preparat in casa, ca sa fie cat mai natural. Prepararea lui are la baza un proces de fermentatie a taratelor.
Tonic natural foarte popular in tarile occidentale, borsul contine multe minerale, complexul de vitamine B si multa vitamina C. El este foarte bogat in enzime, iar ingredientul de baza al acestuia sunt taratele de grau, care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.
Ce afectiuni se amelioreaza cu bors
Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita. Pentru ameliorarea simptomelor se beau doua cani de bors zilnic, cu 15 minute inainte de masa. Se face o cura de trei saptamani.
Adjuvant in tuberculoza - se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Cateva substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.
Indigestie, voma - se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar cu bors.
Oboseala cronica - se bea o jumatate de litru de bors pentru revigorarea rapida a organismului.
Regleaza glicemia, in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Borsul are si contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea sa nu il tolereze.
Borsul este contraindicat in dispepsia acida.
Curata ficatul, fierea, rinichii si colonul - Cura se tine doua saptamani, timp in care se bea cate o cana de bors pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Pentru a fi mai eficienta terapia, in cana cu bors se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.
Borsul natural ajuta si la scaderea tensiunii, nivelului colesterolului si al glicemiei. Specialistii in nutritie il considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci care sufera de infarct miocardic, hiptertensiune arteriala si alte boli de inima.
Cum se prepara borsul in casa
Cu doua zile inainte de a prepara borsul, amesteca intr-un recipient 300 grame de tarate cu 300 grame de malai, apoi toarna peste ele un pic de apa rece.
Amesteca-le bine si lasa compozitia la caldura doua zile. Intr-o oala de aproximativ 10 litri pune 600 grame de tarate de grau si 600 grame de malai, amesteca cu un pic de apa rece, astfel incat sa fie umede, dupa care adauga si o sticla de huste (drojdie de bors). Amesteca din nou, iar in compozitie pune si o crenguta de leustean.
Pune pe foc o oala cu apa, aproximativ 10 litri, iar cand da in clocot ia-o de pe foc si las-o cateva secunde, dupa care toarna peste compozitia din galeata pana se umple recipientul. Amesteca compozitia foarte bine, pune un capac peste, baga recipientul intr-un sac sau sacosa din nailon, strange bine, acopera cu o patura si lasa la caldura, eventual langa un calorifer.
Se lasa 24 de ore, timp in care se mai amesteca o singura data, dupa care se acopera din nou. Dupa cele 24 de ore, amestecul se scurge, se pune la sticle, iar vasul se mai umple o data, de aceasta data cu apa calduta, nu fiarta. Acest procedeu se poate repeta de doua ori.