Glutenul este o proteina care se gaseste in general in grau, ovaz, paste sau secara.
Aceasta afectiune este din ce in ce mai frecventa, insa de cele mai multe ori ea nu este diagnosticata.
Potrivit studiilor, peste 85% din persoanele care sufera de intoleranta la gluten nu prezinta simptome alarmante, de aceea multi traiesc cu aceasta boala, denumita si celiaca, fara sa stie ca o au.
Intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna, care, netratata, poate duce la boli grave, precum osteoporoza, infertilitatea, avorturi spontane, anemie prin deficit de fier si anumite forme de cancer.
Boala celiaca poate fi insa prevenita si tratata din timp, deoarece exista indicii clare care ti-ar putea arata ca suferi de aceasta afectiune.
- Probleme digestive frecvente, precum constipatie, balonare sau flatulenta
- Oboseala frecventa si inexplicabila dupa masa, mai ales dupa consumarea de alimente care contin gluten
- Stare de ameteala sau pierderea echilibrului
- Dureri de cap frecvente
- Inflamatii ale articulatiilor, in special la nivelul degetelor, genunchilor sau soldurilor
- Dereglari hormonale
- Stari de anxietate si lipsa a puterii de concentrare
- Greata si varsaturi
- Crampe stomacale dese
- Dermatita herpetiforma, o afectiune cronica caracterizata prin aparitia de vezicule pline de lichid pe suprafata pielii
Acestea sunt principalele si cele mai frecvente simptome ale intolerantei la gluten, insa pot varia de la o persoana la alta. Boala poate aparea la orice varsta, inclusiv la sugari, o data cu introducerea fainoaselor in dieta.
Testarea intolerantei la gluten se face de catre medicul gastroenterolog prin mai multe analize de sange, prin care se verifica prezenta unor anticorpi specifici la proteinele numite gluteina si gliadina, dozarea anticorpilor anti transglutaminaza tisulara, anticorpilor anti endomisium alaturi de testarea genelor HLA-DQ2 sau HLA-DQ8.
De asemenea, medicul poate recomanda chiar si o biopsie intestinala, in cazuri exceptionale.
Intoleranta la gluten poate fi ameliorata doar prin dieta si eliminarea completa a alimentelor care contin aceasta proteina.
In prezent, nu exista niciun tratament medicamentos pentru aceasta afectiune, astfel ca persoanele care sufera de boala celiaca trebuie sa tina un regim strict intreaga viata.
Odata ce vor fi eliminate alimentele cu gluten din dieta, intestinul se va vindeca treptat, iar simptomele suparatoare precum greata, balonarea si diareea vor disparea in cateva saptamani. Intestinul se va vindeca insa complet intre sase luni si doi ani, in functie de organismul fiecarei persoane.
Glutenul nu dispare la temperaturi ridicate, asa ca el nu se poate distruge prin fierberea alimentelor.
Desi ovazul este tolerat de majoritatea pacientilor celiaci, preparatele din ovaz nu sunt recomandate datorita riscului de contaminare cu cereale care contin gluten.
Persoanele care sufera de intoleranta la gluten trebuie sa inlocuiasca toate alimentele care contin aceasta proteina cu orez, porumb, cartof, quinoa, dar si cu ingrediente mai putin cunoscute precum arorutul, fonio, maniocul, meiul, sorgul, tefful.
De asemenea, si hrisca, care nu contine in mod natural gluten, poate fi consumata de persoanele cu intoleranta la gluten, insa trebuie acordata atentie la modul in care aceasta a fost cultivata si transportata.