Bolile de plamani cauzeaza 20% dintre decesele la nivel mondial si ucid in fiecare an peste patru milioane de oameni.
Vestea buna este ca acum poti depista daca suferi de o boala pulmonara prin efecturea unei analize simple, cu biletul de trimitere de la medicul de familiei.
Investigatia se numeste spirometrie, nu dureaza decat 5 minute, iar rezultatul il primesti pe loc. In Romania, este realizata doar de pneumologi, alergologi si de specialisti in boli profesionale.
Daca esti sau ai fost fumator, riscul de a dezvolta o boala de plamani este mult mai mare. Iata care sunt semnalele care ar trebui sa iti dea de gandit si sa te determine sa te programezi la medic:
- respiri din ce in ce mai greu in ultima perioada;
- obosesti repede daca urci scarile si abia daca poti respira la capatul lor;
- activitatile fizice te epuizeaza imediat si te fac sa gafai;
- tusesti de mai multe luni;
- ai respiratie suieratoare;
- expectorezi atunci cand tusesti, fara sa fii racit;
- ai primit tratament cu aerosoli sau substante inhalante in trecut;
- simti disconfort sau dureri atunci cand respiri.
Un alt motiv pentru care trebuie sa te prezinti cat mai repede la medic este riscul de a capata leziuni pulmonare permanente.
Acestea se intalnesc des in cazul bolilor pulmonare obstructive cronice, cum ar fi bronsita obstructiva cronica. Ele nu se vindeca, putand fi doar incetinite sau stopate din evolutie.
Iata ce simptome pot genera astfel de afectiuni:
- dureri de cap trepidante dupa trezirea din somn;
- insuficienta cardiaca;
- picioare si glezne umflate;
- aparitia edemului;
- apnee in somn;
- tulburari de somn si insomnii, cauzate de respiratia dificila sau durerile de cap;
- cefalee cauzata de oxigenarea deficitara a creierului;
- torace dilatat, in forma de butoi;
- cianoza (culoare gri-albastruie) la nivelul unghiilor, buzelor si chiar a pielii.
Astmul
Astmul este cea mai frecventa boala cronica, manifestata inca din copilarie.
Astmul bronsic este o afectiune heterogena caracterizata prin hiperreactivitatea bronsica determinata de diferiti stimuli.
Cu toate ca se poate considera reversibila si o parte din pacienti se vindeca inca din copilarie/adolescenta de ea, sunt cazuri in care devine o afectiune permanenta ce trebuie manageriata restul vietii.
Incidenta astmului bronsic difera de la o regiune a lumii la alta, fiind o boala ce afecteaza toate grupele de varsta . Nu este o boala transmisibila dar poate fi dobandita.
Crizele de insuficienta respiratorie pot fi declansate de fumul de tigara, particulele de praf din aer, mucegai, alergeni, aer rece precum si viroze respiratorii, noxe respiratorii.
Bronhopneumopatia obstructiva cronica
BPOC este o boala cronica, progresiva si ireversibila iar la nivel global se preconizeaza ca aproximativ 11.7% din populatie sufera de BPOC.
Este caracterizata de ingustarea cailor aeriene , dispnee si tuse productiva cauzate de productia in exces de sputa.
Tabloul clinic al BPOC este caracterizat de bronsita cronica ( tuse productiva cel putin 3 luni pe an, cel putin 2 ani consecutiv) si emfizemul pulmonar ( distrugerea patologica a alveolelor pulmonare).
Cele mai frecvente manifestari sunt tusea productiva si dispneea. Are evolutie cronica, ireversibila si adesea insotita de exarcerbari , unele dintre ele amenintatoare de viata cand saturatia oxigenului sangvin scade sub limita admisa in BPOC de 88%.
Este o boala favorizata de fumat si se manifesta prin emfizem, asociat cu bronsita cronica. Alveolele pulmonare sunt distruse lent, iar pacientul experimenteaza dificultati de respiratie si hipoxie (lipsa de oxigenare a creierului).
Fibroza pulmonara
Este o boala pulmonara interstitiala, manifestata prin deteriorarea si cicatrizarea tesuturilor dintre alveolele pulmonare, precum si prin rigidizarea plamanilor.
Poate fi intalnita in mediile profesionale in care se lucreaza cu azbest, carbune, beriliu sau siliciu. In anumite cazuri, este un rezultat al existentei unei boli autoimune, cum ar fi sarcoidoza sau scleroza sistemica.
Infectiii respiratorii
Fie ca sunt provocate de bacterii, virusuri sau ciuperci, infectiile cailor respiratorii pot degrada sanatatea plamanilor prin afectarea pleurei, membrana din jurul plamanilor.
Pneumonia, gripa si tuberculoza sunt doar cateva dintre cele mai frecvente boli care, netratate corespunzator, dau complicatii severe.