Ce complicatii poate aduce virusul herpetic

Generalitati

Virusul herpes simplex (HSV) este responsabil de aparitia acelor basicute dureroase la nivelul buzelor, care iti strica buna dispozitie si te fac sa dai fuga la farmacie.

Basicutele se sparg si formeaza ulceratii, care sunt acoperite ulterior de o crusta inestetica.

Desi pare o infectie banala, infectia cu Herpes simplex trebuie monitorizata foarte atent, deoarece nu se vindeca si poate fi extrem de contagioasa in fazele eruptive.

Herpesul oral si herpesul genital – produse de acelasi virus

Exista doua tipuri de Virus Herpes simplex: tipul 1 (HSV-1), cel mai raspandit, si tipul 2 (HSV-2).

Majoritatea cred ca tipul 1 provoaca leziuni doar la nivelul buzelor, in timp ce tipul 2 cauzeaza ulceratii la nivelul organelor genitale. In realitate, ambele tipuri de virus pot cauza atat herpesul oral, cat si pe cel genital.

Simptomele infectiei cu Herpex simplex

Infectia cu virusul Herpex simplex prezinta urmatoarele simptome:

- furnicaturi sau dureri trecatoare la nivelul mucoaselor, inainte de eruptie;
- aparitia unor leziuni sau basicute dispuse in grupuri, pe buze sau pe fata;
- dureri in gat;
- ulceratii la nivelul organelor genitale;
- febra si dureri de cap;
- fotofobie;
- dureri musculare;
- umflarea nodulilor limfatici.

Cum se transmite infectia cu Herpes simplex

Herpesul este o boala contagioasa, usor transmisibila prin contact direct cu fluidele corporale sau cu mucoasele afectate de leziuni sau ulceratii.

Odata ajuns in corp, virusul patrunde in celulele nervoase si ramane acolo pentru tot restul vietii, provocand recidive ori de cate ori raspunsul imun scade. Stresul si expunerea la soare pot declansa si ele reaparitia leziunilor la nivelul mucoaselor.

Herpesul genital este considerat boala cu transmitere sexuala si este foarte periculos pentru femeile gravide, putand provoca avort spontan in primele saptamani de sarcina.

Totodata, el se poate transmite de la mama la fat in timpul vietii uterine sau in timpul nasterii, cauzand herpesul neonatal. Acesta a fost asociat cu microcefalie sau hidrocefalie si diferite leziuni oculare.

Complicatiile infectiei cu herpes

Daca ti-au aparut leziuni herpetice la nivelul gurii, evita sa le atingi cu degetele si apoi sa-ti duci mana la ochi. Poti raspandi boala in alte zone ale corpului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de autoinoculare.

Riscul de a te infecta singur este mai mare atunci cand te lupti cu virusul pentru prima oara. Trasmiterea virusului de la gura la ochi, de exemplu, reprezinta una dintre cele mai grave complicatii ale unei infectii primare.

Herpesul ocular provoaca leziuni si dureri severe in zona ochiului. Daca nu este tratat corespunzator, aceasta forma de herpes poate duce chiar la orbire.

In rare cazuri, virusul herpes simplex poate infecta creierul, cauzand encefalita. Acest tip de infectie necesita spitalizare si tratament cu medicamente antivirale administrate pe cale intravenoasa.

Persoanele care fac radioterapie sau au imunitate scazuta pot face forme atipice de herpes, extrem de agresive. Prevenirea si reducerea atacurilor herpetice se realizeaza prin tratamentul antiviral.