In anotimpul rece, imunitatea joaca un rol esential in protectia impotriva germenilor.
Printre produsele care te ajuta sa-ti maresti imunitatea se numara si uleiul de peste.
El este bogat in acizi grasi polinesaturati de tipul Omega 3. Acestia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si in dezvoltarea normala.
Rolul acizilor Omega 3 in organism
Acizii polinesaturati sunt formati din lanturi de acizi grasi cu cel putin o legatura dubla intre molecule. Cele mai cunoscute tipuri de acizi polinesaturati sunt Omega 3 si Omega 6.
Acizii Omega 3 ofera protectie in probleme cardiace sau circulatorii, reduc durerea si rigiditatea asociata artritei reumatoide, ajuta la vindecarea dermatitei seboreice infantile si de contact.
Totodata, protejeaza fumatorii impotriva bolii pulmonare obstructive cronice si reduc posibilitatea de recidiva in cazul bolii Crohn.
Uleiul din ficat de rechin, aliatul sistemului imunitar
Cercetarile stiintifice au demonstrat cat de sanatos este uleiul din ficat de rechin si care sunt principalele sale beneficii asupra organismului. El are un puternic rol antioxidant, antibacterian si antimicotic.
In Peninsula Scandinavica, el este folosit din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea ranilor si combaterea starilor de epuizare.
Uleiul din ficat de rechin contine niste compusi numiti alcoxigliceroli, care se gasesc doar in maduva oasoasa si in laptele matern. Acesti compusi stimuleaza puternic sistemul imunitar, crescand capacitatea lui de aparare impotriva virusurilor, bacteriilor si infectiilor provocate de ciuperci.
Iata ce beneficii are acest ulei asupra sanatatii:
- combate infectiile;
- intareste imunitatea natuala a organismului;
- reface tesuturile, grabind vindecarea ranilor;
- incetinereste progresia bolii in afectiunile degenerative;
- favorizeaza refacerea sistemului nervos;
- previne si combate afectiunile respiratorii, cum ar fi raceala si gripa;
- este excelent in tratarea starilor de oboseala accentuata;
- atenueaza efectele nocive ale chimioterapiei si radioterapiei, ajutand bolnavii de cancer sa reziste in timpul acestor tratamente;
- stimuleaza productia de leucocite si trombocite;
- fortifica organismul, facandu-l rezistent la frig si la modificarile bruste de temperatura.
Uleiul din ficat de cod, bogat in vitamiana A si D
La fel ca si cel de rechin, uleiul din ficatul de cod este bogat in acizi grasi Omega 3, dar si in vitamina A si D.
Vitamina D joaca un rol esential in fixarea calciului in oase, prevenind afectiuni precum lipsa de calciu sau osteoporoza. Vitamina A, pe de alta parte, este buna pentru vedere si are un puternic rol antioxidant, oferind protectie impotriva mai multor tipuri de cancer.
Acizii grasi esentiali Omega-3 apara sistemului vascular, scad numarul trigliceridelor din sange, reduc presiunea sangvina si reactiile inflamatorii.
Ce efecte adverse poate avea uleiul de peste
Uleiul de peste este foarte sanatos, insa nu trebuie sa faci abuz de el, deoarece are efecte adverse, la fel ca orice alta substanta administrata in exces.
Nu depasi niciodata doza zilnica recomandata pe eticheta. Abuzul de ulei de peste poate provoca urmatoarele efecte:
- sangerari interne, in cazul bolnavilor de ficat;
- amplificarea simptomelor tulburarilor bipolare sau agravarea depresiei;
- probleme in cazul persoanelor care se trateaza de hipotensiune;
- reducerea imunitatatii in cazul bolnavilor de HIV/SIDA.