Cafeaua este unul dintre cele mai consumate alimente, in special de catre persoanele care au nevoie de un plus de energie.
Este adevarat ca mareste ritmul cardiac si ingalbeneste dintii, insa beneficiile ei sunt mai numeroase decat reactiile adverse.
Atunci cand este consumata moderat, cafeaua se dovedeste aliatul tau in lupta impotriva bolilor.
Cafeaua poate preveni mai multe boli
Studiile au demonstrat ca bautul a 2-3 cesti de cafea pe zi scade riscul de deces cu 18% la femei, respectiv cu 10%, la barbati.
Cafeaua alunga durerile de cap, deoarece dilata vasele de sange, imbunatatind circulatia. Multumita cofeinei pe care o contine, ea relaxeaza muschii toracelui si le sporeste mobilitatea, respiratia devenind mult mai usoara.
Cafeaua vindeca herpesul si te scapa de durerile de stomac, survenite dupa o masa copioasa. Iata ce boli poti preveni, consumand cafea regulat:
- diabetul de tip 2;
- afectiunile cardiovasculare;
- boala Parkinson;
- cancerul de colon;
- ciroza hepatica;
- afectiunile renale, cum ar fi formarea pietrelor la rinichi.
Cafeaua, sursa importanta de antioxidanti
Cafeaua este bogata in antioxidanti, care protejeaza celulele sa nu se degradeze si au un efect antiinflamator puternic.
Ce nu stiai este ca acest aliment contine mai multe fibre si mai multi antioxidanti decat sucul de portocale. Alte cercetari au aratat ca un cappuccino stimuleaza glandele salivare.
Cafeaua te face mai atent si mai energic
Cand bei doze mici de cafea pe tot parcursul zilei, vei fi mai atent, mai activ si mai energic. In plus, cafeaua imbunatateste capacitatea de concentrare, memoria si gandirea logica.
O cafea bauta in mijlocul zilei iti poate modifica pozitiv starea de spirit. Alte studii au aratat ca oamenii scriu mai repede, mai frumos si mai fluent de mana, dupa ce au consumat doua cesti de cafea.
Un mit daramat: cafeaua nu da dependenta!
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OSM), cafeaua nu da dependenta, prin urmare nu o putem compara cu drogurile. Cofeina nu activeaza circuitul de recompensa a creierului, asa cum fac amfetaminele sau cocaina.
Cat despre simptomele pe care le ai cand nu ti-ai baut cafeaua, (dureri de cap, letargie, somnolenta), acestea nu au nicio legatura cu cele experimentate de persoanele aflate in sevraj.
Zatul de cafea, excelent pentru frumusete
Multe creme anticelulitice contin cofeina, substanta activa din cafea. In plus, zatul de cafea amestecat cu putin ardei iute tocat foarte marunt si ulei de masline este ideal pentru exfolierea celulelor moarte de la suprafata pielii si la combaterea efectului de coaja de portocala.
Zatul de cafea se folosete si la prepararea unor creme exfoliante pentru fata, ajutand totodata la pastrarea bronzului si la stralucirea parului inchis la culoare.
Daca iti freci mainile cu zat de la cafea, poti scapa de orice miros neplacut, impregnat in pielea palmelor tale. Mai mult, zatul de cafea uscat poate fi pus pe o farfurie, in frigider, pentru a absorbi mirosurile neplacute.
Adaugat in pamantul florilor, se dovedeste un foarte bun ingrasamant natural. Poti sa il folosesti si la curatarea vaselor de bucatarie.