Muzica poate fi o adevarata terapie pentru psihic si nu numai.
Astfel, daca te simti deprimat sau anxios, starea ta de spirit poate fi imediat schimbata cu ajutorul muzicii.
Aceasta este folosita cu succes in lume la ameliorarea diferitelor afectiuni.
Tot mai multe persoane apeleaza in ziua de azi la terapia prin muzica.
Si asta pentru ca o astfel de sedinta nu implica durere, din contra, te transpune intr-o stare pozitiva, fara a apela la niciun fel de medicamente.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale terapiei prin muzica:
Stimuleaza neuronii
In functie de tipul de muzica pe care il asculti, poti observa anumite schimbari in corpul tau.
De exemplu, muzica rock stimuleaza bataile inimii, in timp ce muzica latino poate declansa cresterea nivelului de serotonina din creier, un neurotransmitator care regleaza buna dispozitie si somnul.
Asculta muzica ce iti face bine atunci cand vrei sa induci o stare favorabila asupra intregului organism.
Schimba starea de spirit
Exista melodii care te fac sa plangi, altele care te determina sa zambesti sau sa incepi sa dansezi.
Mai mult, terapia prin muzica alina durerile post-operatorii si imbunatateste considerabil functiile locomotorii si de comportament. Este suficient sa asculti 50 de minute de muzica de dans, pentru a stimula secretia de anticorpi.
Totodata, nivelul hormonilor de stres care pot slabi organismul scade in momentul in care acestia sunt “expusi” la muzica.
Influenteaza undele cerebrale
Creierul este compus din miliarde de neuroni, care folosesc electricitate pentru a comunica intre ei. Acest tip de comunicare genereaza un imens camp electric in creier, emitator de unde electrice cerebrale.
Cercetatorii din domeniul medicinei au demonstrat ca muzica produce vibratii care pot stimula undele Alpha, produse de creier atunci cand te afli intr-o stare de relaxare mentala si psihica.
Undele Alpha sunt considerate cea mai sanatoasa stare a mintii si sunt specifice oamenilor foarte creativi, cu mintea clara.
Sprijina vindecarea anumitor boli
Conform specialistilor, fiecare sunet sau ton duce la un raspuns din partea organismului.
Muzica de relaxare, de exemplu, ii permite organismului sa scape de tensiune si sa remedieze probleme precum insomnia sau dementa. Muzica vesela, dansanta, imbunatateste imunitatea, in timp ce muzica de relaxare contribuie la reducerea nivelului de stres.
Alte studii au aratat ca muzica poate imbunatati capacitatea de comunicare a copiilor bolnavi de autism.
In egala masura, muzica poate ameliora problemele emotionale precum depresia si anxietatea. Pacientii care au fost rugati sa picteze in timp ce ascultau muzica sau au improvizat un cantec au obtinut rezultate promitatoare, in tratatarea unor astfel de afectiuni.
Te ajuta sa te exprimi
Daca esti timid, muzica te poate ajuta sa-ti dezvolti creativitatea si sa iti exprimi mai usor emotiile si sentimentele. Si asta pentru ca vibratiile produse de muzica te ajuta sa te conectezi cu subconstientul si propriul "eu"
Ce afectiuni poate ameliora terapia prin muzica?
- boala Alzheimer
- fobiile
- deficitul de atentie
- autismul
- depresia
- insomnia
- boala Parkinson