Anemia nu este o boala in sine, ci mai degraba semnul unei afectiuni mai severe.
Se manifesta atunci cand numarul de globule rosii sanatoase din sange scade sub limita normala.
Totodata, se inregistreaza si o scadere a valorilor hemoglobinei, cea mai importanta componenta a globulelor rosii, numite hematii sau eritrocite.
Hemoglobina este o proteina complexa, ce contine fier. Ea transporta oxigenul de la plamani catre celelalte organe si tesuturi.
O persoana este considerata anemica atunci cand concentratia de hemoglobina din sange scade sub 13 g /100 de ml la barbati, respectiv sub 12 g /100 ml la femei. Organele nu mai primesc suficient oxigen, pielea devine palida, iar corpul este lipsit de energie.
Printre simptomele cele mai comune ale anemiei, amintim:
- oboseala;
- starea de letargie;
- dificultati de respiratie;
- slabirea vederii;
- insomnii;
- dureri in piept;
- paloarea fetei;
- palpitatii;
- scadere drastica in greutate;
- ameteli;
- lesin;
- modificari la nivelul limbii;
- dureri de cap.
Exista mai multe cauze care duc la scaderea numarului de globule rosii din sange sau chiar la distrugerea lor. Iata cateva dintre cele mai intalnite:
- lipsa de fier;
- hemoragiile: acestea pot fi unele acute, de obicei vizibile (traumatisme deschise sau inchise cu hemoragie care se poate exterioriza in afara (hemoragie externa) sau in diverse cavitati ale corpului (hemoragie interna) sau pot fi hemoragii icronice, in cantitat i f mici dar persistente in timp.
- deficienta de vitamina B12 sau acid folic;
- existenta unei boli parazitare;
-diverse afectiuni tumorale, cum ar fi leucemia; mielomul multiplu, alte boli mieloproliferative
- intoxicatii ale maduvei osoase cu diferite substante chimice sau medicamente.
- boala renala cronica
Exista peste 400 de tipuri de anemie identificate, multe dintre ele fiind considerate rare. Dintre acestea, cele mai comune sunt anemia feripriva, beta-talasemia, anemia Biermer si anemia normocitara.
Anemia feripriva
Este acel tip de anemie asociat deficientei de fier si reprezinta cea mai raspandita deficienta din intreaga lume.
Lipsa de fier din organism duce la o slaba oxigenare a organelor si a tesuturilor, dezvoltare cognitiva scazuta, mortalitate infantila si capacitate de munca redusa.
Anemia feripriva poate fi usor combatuta, prin marirea aportului de alimente bogate in fier sau administrarea de suplimente nutritive. Este, insa, obligatoriu ca sa fie descoperita si cauza producerii acestei anemii. Aunci cand este posibil, cauza (ex: fibroame uterine cu sangerari abundente, ulcere sau tumori digestive etc) trebuie tratata obligatoriu, concomitent cu refacerea depozitelor de fier din organism.
Beta-talasemia
Este un tip de anemie hemolitica de natura ereditara, care se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii.
Forma moderata poate fi tratata cu suplimente de acid folic. In cazurile grave, poate fi nevoie de transplant de maduva sau transplant de celule stem.
Anemia prin deficienta de vitamina B12
Cunoscuta si sub numele de anemia Biermer sau anemia pernicioasa, amenia prin deficienta de vitamina B12 poate fi cauzata de alimentatia insuficienta, alcoolism, absorbtia deficitara de nutrienti, afectiuni ale tiroidei sau cancer.
Anemia normocitara
Apare in insuficienta renala si bolile hepatice, prin scaderea secretiei de eritropoetina, sau ca urmare a unui raspuns medular inadecvat.
Printre anemiile normocitare se numara anemia aplastica, cauzata de atrofierea maduvei rosii osoase si afectarea hematopoiezei (procesul de formare a sangelui). In anemia aplastica, scade atat numarul de celule rosii, dar si numarul de globule albe si trombocite.
Un alt tip de anemie normocitara este anemia posthemoragica, instalata ca urmare a pierderii unei mari cantitati de sange.
Anemia posthemoragica este des inalnita in cazul persoanelor care au suferit recent o interventie chirurgicala sau accidente forte.
Riscurile unei anemii sunt foarte variate, dependente de:
- tipul de anemie
- cauza sau mecanismul de producere
- durata ei
- cat de rapid se instaleaza
- co-existenta altor afectiuni: de exemplu, pacientii care au boli cardiace cu sau fara insuficienta cardiaca cronica, pot suferi o agravare a acestora ca urmare a instalarii aanemiei.
Concluzie: anemia este, de multe ori un semn al unei alte boli si mai rar o boala in sine. Diagnosticul si tratamentul anemiei reprezinta o prioritate, de aceea este recomandat ca depistarea ei sa se faca si la persoanle aparent sanatoase, prin analize periodice de screening, dar si cand apar diverse semne si simptome. Medicii specialisti de Medicina Interna sau Medicina de Familie pot manageria, de obicei, cea mai mare parte a anemiilor dar, uneori este nevoie de colaborarea intre mai multe specialitati: Hematologie, Gastrenterologie, Nefrologie, Chirurgie, ORL etc.