Crampele musculare sau carceii sunt contractii involuntare ale muschilor, deosebit de dureroase, cauzate de cele mai multe ori de o deficienta de minerale in corp. Ele pot afecta orice muschi din corp, in special gambele si coapsele. Atletii si persoanele in varsta sunt mai afectati de crampele musculare decat alte persoane. Carceii pot aparea si la femeile insarcinate sau pot fi declansati de expunerea la temperaturi extreme.
Specialistii nu cunosc cauza exacta, dar presupun ca este vorba despre o hiperexcitabilitate a nervilor care stimuleaza muschii. Exista mai multi factori care pot declansa contractii dureroase ale muschilor:
- Lipsa de magneziu, calciu sau potasiu in sange
- Depunerea unui efort fizic intens, fara incalzire prealabila
- Deshidratarea survenita in urma efortului sau a expunerii la canicula
- Statul in picioare vreme indelungata sau mersul pe tocuri inalte
- Fortarea unui muschi sau a unei grupe de muschi
- Circulatia periferica ingreunata
- Tratamentul cu diuretice, sedative sau medicamente impotriva spasmelor
- Deficitul de vitamine B1, B5 si B6
- Obezitatea
- Deficitul de hesperidina (compus asociat cu vitamina C, intalnit mai ales in citricele necoapte), substanta care joaca un rol important in corectarea crampelor musculare nocturne
Tesutul muscular se bazeaza, partial, pe o serie de minerale, electroliti si alte substante chimice pentru a se contracta si a se relaxa. Unele dintre aceste substante importante includ calciu, magneziu, potasiu si sodiu.
Dieta inadecvata, deshidratarea, varsaturile si diareea sunt doar cativa dintre factorii despre care se crede ca perturba echilibrul de minerale si electroliti al organismului si fac muschii mai susceptibili la crampe. Tetania este o forma speciala de crampe - poate fi provocata de respiratia excesiva, ceea ce duce la un nivel scazut de dioxid de carbon in sange. De obicei este cauzata de anxietate.
Crampele musculare apar mai ales in muschii picioarelor, cel mai adesea la nivelul gambei. Crampele dureaza de obicei de la secunde la minute. Dupa ce crampele se atenueaza, zona ar putea fi dureroasa ore sau zile.
Crampele musculare dispar de obicei de la sine. De obicei, nu au nevoie de ingrijiri medicale. Cu toate acestea, consultati un medic specialist pentru crampe care:
-Cauzeaza disconfort sever
-Aveti picioarele inflamate sever, inrosirea sau modificari ale pielii
-Simtiti slabiciune musculara dupa o crampa musculara
-Aveti crampe des
Factorii care ar putea creste riscul de crampe musculare includ:
-Varsta. Persoanele in varsta pierd masa musculara. Atunci muschii nu pot lucra la fel de greu si pot fi stresati mai usor pot aparea astfel de crampe musculare.
-Conditionare proasta. Nefiind in forma pentru o activitate face ca muschii sa se oboseasca mai usor dupa un effort si sa apara durerea musculara.
-Transpiratie extrema. Sportivii care obosesc si transpira mult in timp ce fac sport pe vreme calda au adesea crampe musculare.
-Sarcina. Crampele musculare sunt frecvente in timpul sarcinii.
- Alte probleme medicale. Avand diabet zaharat sau boli care implica nervii, ficatul sau tiroida poate creste riscul de crampe musculare.
-Greutate. Excesul de greutate poate creste riscul de crampe musculare
- Beti suficient de multa apa, pentru a preveni deshidratarea si pierderea de minerale din corp.
- Consumati alimente bogate in calciu si magneziu, precum banane, curmale, caise, struguri, stafide, broccoli, morcovi, cartofi, rosii carne, peste, nuci, ciocolata neagra cu minin 75% cacao, legume si zarzavaturi verzi.
- Mancati ananas. Acesta contine bromelina, o enzima cu puternice proprietati antiinflamatoare, miorelaxante, antitumorale si detoxifiante.
- Luati suplimente de magneziu, potasiu si vitamina B6.
- Evitati sa stati prea mult timp pe tocuri. Luati o pereche de incaltamanite comoda de schimb.
- Incalziti-va bine muschii inainte de a practica orice activitate sportiva, inclusiv inainte de a intra in bazinul de inot.
Tratamentul carceilor difera de la persoana la persoana, trebuie doar sa aflti ce va face bine dumneavoastra.
- Incercati sa va masati sau sa apasati cu putere pe locul respectiv cu miscari circulare.
- Daca aveti la indemana un pachetel cu gheata, aplicati-l la locul dureros. Gheata va amorti zona afectata si durerea va ceda.
- Tratamentul cu caldura s-a dovedit si el eficient. Umpleti o sticla cu apa fierbinte si aplicati-o pe locul dureros.
- Puteti folosi si sare grunjoasa incalzita si pusa intr-un saculet din material textil. Cel mai simplu, inmuiati un prosop in apa calda si puneti-l pe locul afectat.
- Daca obisnuiti sa mergeti la sala si vi se pun carcei des, acest lucru se datoreaza transpiratiei excesive, cand organismul pierde foarte multa apa si saruri minerale. Este suficient sa va hidratati corespunzator pentru a preveni aparitia crampelor musculare.
- Puteti sa beti apa minerala imbogatita cu magneziu, saruri de calciu si potasiu. O gustare dulce, cum ar fi un baton proteic este si ea binevenita. Muschii functioneaza mult mai bine atunci cand rezervele energetice sunt incarcate.
- Daca suferiti de carcei in timpul somnului, faceti cateva exercitii de streching inainte sa va puneti in pat. De exemplu, stati pe varfurile degetelor de la picioare timp de 10-15 secunde. Incearcati apoi sa mergeti alte 15 secunde pe calcaie, cu mainile la spate.
- Daca tot aveti crampe musculare care va trezesc din somn, un medic specialist va poate prescrie medicamente pentru a va relaxa muschii sau pentru a va ajuta sa aveti un somn bun.
O crampa musculara o explicam ca o strangere brusca, neasteptata a unuia sau a mai multor muschi. Numit uneori cal charley, o crampa musculara poate fi foarte dureroasa cand aceasta apare. O crampa poate dura diferite perioade de timp si, in general, trece de la sine.
Cauza exacta a crampei este necunoscuta dar exercitiile fizice sau munca intensa, in special in timpul caldurii, pot duce la crampe musculare. Unele medicamente si boli pot provoca, de asemenea, crampe musculare. Crampele musculare nu sunt de obicei daunatoare. Masurile de autoingrijire pot trata majoritatea crampelor musculare insa in unele situatii este necesara o vizita la medic pentru a rezolva aceasta problema.