Fateta dentara - tehnologia de acoperire a suprafetei exterioare a dintilor din fata cu materiale estetice, restabilind forma si culoarea dintelui.
Fatetele sunt realizate din diferite materiale - ceramica, zirconiu si compozit. Aici vom vorbi despre fatetele din compozit.
Fatetele din compozit sunt realizate dintr-un material de umplutura speciala. Atunci cand compozitele dentare doar aparusera, calitatea si proprietatile acestora erau departe de a fi perfecte.
Acum, unele materiale compozite abordate au proprietatile apropiate ceramicii. Multe din compozite contin ca masa de umplutura si ceramica.
Fatetele compozite au avantaje semnificative fata de fatetele ceramice sau oxid de zirconiu: fatetele compozite directe pot fi aplicate partial sau pe intreaga suprafata dentara, nu totdeauna necesita preparatia mecanica a suprafetei dentare, dupa aplicarea sistemului adeziv se va ajusta forma si culoarea dintelui prin aplicarea directa a materialelor compozite.
Fatetele din compozit pot fi facute in doua moduri - cai directe si indirecte. Fatetele compozite indirecte sunt realizate aproape la fel ca si cele din ceramica, intreaga suprafata exterioara a dintelui se prepara prin frezare, se amprenteaza si sunt urmariti toti pasii din laboratorul de tehnica dentara ca si la alte tipuri de fatete conform carora tehnicianul realizeaza modelul de ghips pe care face forma viitoarelor fatete.
Dupa aceea, fatetele compozit sunt aduse la medic, care la randul sau le pune pe dinti cu ajutorul materialelor de cimentare definitiva. Dar acest lucru necesita timp si nu este atat de usor.
Fatetele din compozit realizate prin metoda directa, in cabinetul stomatologic
Care este diferenta?
Principala diferenta este ca aplicarare se face intr-o singura sedinta. Fatetele compozite sunt realizate in mod direct, nu obliga medicului sa proceseze intreaga suprafata exterioara a dintelui.
Prin urmare, nu este necesara indepartarea unei cantitati mari de substanta dura care de altfel e mai mare la cele din ceramica sau oxid de zirconiu.
Care sunt avantajele fatetelor din compozit?
Avantajul principal al fatetelor din compozit - un cost care este mult mai mic decat cel al fatetelor ceramice. Un alt avantaj este timpul procedurilor terapeutice.
Eventualele defecte se pot repara fara efort. Costul este relativ mai mic decat al celorlalte tipuri de fatete din mase ceramice sau oxid de zirconiu.
Care sunt dezavantajele fatetelor din compozit?
Principalul dezavantaj al fatetelor din compozit ar fi rezistenta culorii in timp, ceea ce necesita reintervenirea asupra lor periodic printr-o refinisare/lustruire. Un alt dezavantaj - fragilitatea, din cauza careia creste in mod substantial riscul de ciobire.