Poliartrita reumatoida este o boala care cauzeaza inflamatia articulatiilor si a membrelor. Debuteaza cu dureri puternice, stare de nervozitate, cu insomnii, transpiratii si uneori febra.
In stadiul avansat, articulatiile se tumefiaza, se deformeaza si anchilozeaza, ceea ce duce la incapacitate functionala, stari de epuizare si atrofierea muschilor din jurul articulatiilor.
O boala autoimuna fara leac
Poliartrita reumatoida afecteaza in general femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, dar se poate declansa la oricine, chiar si la copii sau adolescenti. Este considerata o afectiune de natura autoimuna, in sensul ca organismul produce anticorpi (factor reumatoid) care ataca articulatiile si membrele.
Nu se stie in prezent care este cauza exacta a acestei boli, cea mai probabila explicatie fiind predispozitia genetica.
Poliartrita reumatoida nu se vindeca si nici nu poate fi prevenita prin schimbarea stilului de viata. Tot ce poti face este sa tii boala sub control, odata declansata.
Fiind o afectiune grava, care produce deformari ale articulatiilor si complicatii la nivelul organelor interne, este esential sa recunosti simptomele ei timpurii si sa te prezinti imediat la medicul reumatolog. Suferinta incepe la o articulatie, extinzandu-se rapid si la celelalte.
Cele mai frecvente simptome de debut sunt urmatoarele:
- limitarea mobilitatii unei articulatii (redoare) pentru cel putin o ora, in cursul diminetii;
- dureri articulare multiple (poliartralgii) episodice;
- dureri musculare;
- tumefierea articulatiilor;
- scadere in greutate;
- oboseala;
- stare de disconfort.
Aceste simptome apar treptat, in decursul mai multor luni si nu trebuie ignorate. Poliartrita reumatoida este o boala invalidanta, cu evolutie cronica si complicatii severe.
Netratata corespunzator, ea duce la afectiunile cardiovasculare, infectii ale plamanilor (fibroza, pleurezie), complicatii renale (glomerulonefrite) si neurologice sau afectiuni maligne (leucemie, mielom multiplu). Pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida au un risc mare de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Tratamentul si dieta in poliartrita reumatoida
Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida.
Tratamentul este bazat pe antiinflamatoare, corticosteroizi, imunosupresoare sau alte medicamente care incetinesc progresia bolii, dar care pot fi toxice, intr-o masura mai mica sau mai mare.
Daca suferi de aceasta boala si urmezi un tratament, supravegherea medicala regulata este esentiala. Medicul curant iti poate recomanda o interventie chirugicala, laserterapie sau ergoterapia (terapia prin munca). Aceasta din urma permite prevenirea aparitiei deformatiilor.
Specialistii au observat ca sarcina induce adesea o remisiune completa a bolii. Din contra, administrarea de hormoni s-a dovedit ineficienta.
Un regim echilibrat te ajuta sa reduci durerile si sa previi o parte din dizabilitatile pe care le provoaca aceasta boala in timp.
Iata cateva alimente recomandate:
- peste de apa rece (somon, ton, hering, macrou, halibut), bogat in acizi grasi Omega 3;
- produse bogate in vitamina D: creveti, seminte de floarea soarelui, oua, lapte, iaurt;
- legumele si fructele organice;
- uleiul de masline extravirgin.
Ai grija sa reduci consumul de sare, branzeturi grase, faina alba, preparate din carnea grasa si uleiuri hidrogenate.